Nieuws

19 november 2021

Minister Peeters vraagt ‘dutch reach’-methode mee te nemen in praktijklessen en toekomstige campagnes

Met de ‘dutch reach’-methode kunnen ongevallen door plots openslaande autodeuren vermeden worden. De bestuurder of passagier kijkt namelijk in de achteruitkijkspiegel alvorens het portier te openen. “De ‘dutch reach’-methode is een eenvoudige voorzorgsmaatregel die bij iedereen ingeburgerd zou moeten zijn. Ik ga aan de sector vragen om tijdens praktijklessen meer de focus te leggen op deze handeling. Daarnaast neem we het ook mee in de voorbereiding van toekomstige verkeersveiligheidscampagnes”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Jaarlijks gebeuren er gemiddeld 333 fietsongevallen waarbij een fietsers een plots openslaande autodeur niet meer kan ontwijken. Deze ongevallen kunnen met een eenvoudige handeling vermeden worden door in de achteruitkijkspiegel te kijken alvorens het portier te openen. Dat geldt zowel voor autobestuurders als passagiers. De methode staat bekend onder de naam ‘dutch reach’-methode en valt onder de noemer voorzorgsmaatregelen bij het verlaten van een voertuig. Deze maatregelen maken integraal deel uit van de rijopleiding zoals deze de dag van vandaag wordt aangeboden en geëxamineerd.

“Even kijken in de linker of rechterachteruitkijkspiegel is een eenvoudige handeling die heel wat ongevallen kan vermijden. Tijdens het praktische examen worden kandidaat-bestuurders alvast beoordeeld op het nemen van de nodige voorzorgen alvorens het voertuig te verlaten door o.a. in de linkerachteruitkijkspiegel te kijken. Ik ga ook aan de sector vragen om de ‘dutch reach’-methode goed te benadrukken tijdens de praktijklessen. Daarnaast nemen we het ook mee bij de voorbereiding van toekomstige verkeersveiligheidscampagne”, zegt minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief