Nieuws

30 november 2020

Minister Peeters vraagt specifieke aandacht voor rijscholen en examencentra

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vraagt aandacht voor de moeilijke situatie waarin klanten van rijscholen en examencentra zich momenteel bevinden.

De rijscholen en examencentra trekken aan de alarmbel. Zij hadden erop gerekend om perspectief te krijgen voor een heropstart op 14 december. Dit is sinds afgelopen vrijdag onzeker geworden terwijl er nu reeds ellenlange wachtlijsten zijn voor hun klanten.

“Het behalen van het rijbewijs is in bepaalde gevallen noodzakelijk om een job te kunnen vinden of te kunnen uitoefenen. Denken we maar aan de veiligheidsdiensten, de zorg en de logistieke sector. Het behouden van het rijbewijs is minstens even essentieel. Vrachtwagenchauffeurs moeten bijvoorbeeld verplicht bijscholingen volgen om te kunnen blijven beschikken over een geldig rijbewijs (code 95) en ook die lessen zijn intussen al enkele weken opgeschort”, aldus Lydia Peeters.
“De tweede lockdown zorgt er nu reeds voor dat de wachttijden om een examen af te leggen of om rijlessen te kunnen volgen, zullen oplopen tot mei volgend jaar. Het is bovendien een sector die je niet van de ene op de andere dag kan heropenen. Er komt hier een zeer complexe planning bij kijken. Daarom is het belangrijk om zeer snel perspectief te bieden. De geldigheid van het voorlopig rijbewijs werd wel verlengd tot 30 september, maar het is zeer de vraag of dit in de gegeven omstandigheden zal volstaan. Ook de door Vlaanderen voorziene uitsteltermijnen voor het afleggen van examens, volgen van terugkommomenten enz. komen in het gedrang indien niet op 14 december kan worden heropgestart”.

Lydia Peeters wijst bovendien op de vele inspanningen die werden geleverd om zowel de lessen als de examens in de meest veilige omstandigheden te laten plaatsvinden. “Deze sector heeft zichzelf in mei een zeer streng veiligheidsprotocol opgelegd, dat zijn nut voldoende heeft bewezen. Ik ben ervan overtuigd dat ze dit nu ook opnieuw zeer nauwgezet zullen volgen en vraag dan ook aan alle bevoegde instanties de heropstart dringend in overweging te nemen”, aldus Minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief