Nieuws

18 juni 2020

Minister Peeters werkt aan vlotte en leefbare mobiliteit in de Vlaamse Rand

“Werken aan de Ring rond Brussel is investeren in Brussel en Vlaamse rand”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters werkt aan duurzame mobiliteit in de filegevoelige Vlaamse Rand. “Met De Werkvennootschap en het programma Werken aan de Ring doen we er alles aan om de mobiliteit in de regio rond de hoofdstad te transformeren. De samenwerking met de Brusselse collega’s is daarbij van groot belang. Mobiliteit stopt immers niet aan de gewestgrens. We zetten volop in op fietssnelwegen, Mobipunten, de tram(bus)lijnen van het Brabantnet en de Ring zelf. Allemaal belangrijke ingrepen om onze doelstellingen richting een duurzame modal shift te bereiken” aldus Peeters.

Duurzame investeringen in een filegevoelige regio
De Vlaamse Rand is niet alleen een congestiegevoelige regio maar ook een zeer unimodale regio. De auto wordt nog steeds gezien als het standaardvervoermiddel. Dankzij de investeringen van Werken aan de Ring zal een duurzamer aanbod worden gerealiseerd. “De Werkvennootschap heeft de eerste fietssnelweg al opgeleverd, en werkt momenteel aan vier andere. Zo werd enkele weken geleden het startschot gegeven voor de bouw van de HST-fietsbrug over de Ring in Diegem. De Werkvennootschap heeft de afgelopen twee jaar voor meer dan 50 miljoen euro geïnvesteerd in fietssnelwegen in Grimbergen, Vilvoorde, Zaventem en Machelen.” legt de minister uit.

Via de Werkvennootschap worden dit jaar nog grote duurzame investeringen voorzien in de Vlaamse Rand. “De Mobipunten verschijnen snel: na het eerste in Vilvoorde volgen er dit jaar nog vijf andere Mobipunten. Goed voor een investering van 5 miljoen euro. Ook voor de fietsinvesteringen wordt in 2020 een aanzienlijk budget uitgetrokken : meer dan 34 miljoen euro. ” vertelt de minister.

Brabantnet: eindelijk hoogwaardig openbaar vervoer
Op 28 juni zal de Ringtrambus worden ingezet op lijn 820 tussen het UZ Brussel in Jette en Brussels Airport. De Werkvennootschap werkt ondertussen verder aan vrije busbanen, die telkens ze afgewerkt zijn ook in gebruik zullen worden genomen. Minister Peeters is alvast tevreden: “Met de Ringtrambus investeren we meer dan 60 miljoen euro in echt hoogwaardig openbaar vervoer: lange, comfortabele trambussen die zoveel mogelijk in eigen bedding zullen rijden. Het hele traject wordt geflankeerd door fietspaden en aan elke halte voorzien we kwalitatieve fietsenstallingen. Ondertussen werken we ook verder aan de twee andere Brabantnet-lijnen: de Sneltram en de Luchthaventram.”

Samenwerkingsakkoorden tussen Vlaanderen en Brussel
Een aantal van de ‘Werken aan de Ring’-deelprojecten liggen zowel in Vlaanderen als in Brussel. Zo is er de Sneltram, die van Willebroek naar Brussel-Noord zal rijden, en de Luchthaventram die Brussel-Noord verbindt met Brussels Airport. Ook kruisen verschillende fietssnelwegen de gewestgrens. Voor die projecten wordt momenteel onderhandeld over samenwerkingsakkoorden. Minister Peeters legt uit: “We leggen met onze Brusselse collega’s een aantal zaken vast in deze akkoorden, zodat uiteindelijk de burger profiteert. De Vlaamse pendelaar die in Brussel werkt, zit niet in met een grens maar wil gewoon vlot naar de hoofdstad. We hopen hier snel tot wederzijdse afspraken te komen.”. De onderhandelingen voor die akkoorden lopen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief