17 september 2024
Fietstellers tonen stijging in fietsverkeer naar school en werk
Lees meer
Nieuws
11 mei 2023
In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Parlement kondigde minister Lydia Peeters aan een taskforce voor autonome mobiliteit op te richten. “Autonome mobiliteit is niet langer verre toekomstmuziek. Ook in Vlaanderen zijn zowel privé-spelers (in bepaalde gevallen met steun van de Vlaamse overheid) alsook vervoersmaatschappij De Lijn er actief mee bezig. Voor we dit grootschalig kunnen uitrollen, moeten we nog een aantal stappen zetten op het vlak van autonome voertuigtechnologie en in het bijzonder in complexe verkeersituaties op de openbare weg. Daarom wil ik zowel de interne als externe expertise uit verschillende kennisdomeinen bundelen in een taskforce.”
De ontwikkelingen in het domein van de autonome mobiliteit gaan razendsnel. Vlaams minister Lydia Peeters verwijst hierbij met enige trots naar het EFRO-project ‘smart mobility Terhills’ dat een volledige mobiliteitsoplossing aanreikt aan de bezoekers van het Terhills gebied in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen. Via een app kunnen bezoekers hier hun verplaatsingen organiseren: zo worden er fietsen, een elektrische bootjes of e-steps mee ontleend of kan men de elektrische autonome shuttle nemen. De shuttle is al enige tijd volledig stewardless (niveau 4*) succesvol werkzaam binnen een afgesloten bedding.
Minister Peeters wil met Vlaanderen een voortrekkersrol nemen in de transformatie naar autonome mobiliteit en wil daarom een taskforce oprichten. Dit heeft als doel om zowel de publieke als de private sector te ondersteunen en voor te bereiden op de toekomst van autonoom vervoer in Vlaanderen. Het departement Mobiliteit en Openbare Werken neemt de lead om zowel interne als externe experts samen te brengen.
“Om autonome mobiliteit verder in Vlaanderen te lanceren moet de overheid een participatieve rol opnemen om zo de markt te sturen en te begeleiden. Uiteraard moet er een regelgeving uitgewerkt worden om het autonoom vervoer in goede banen te leiden,” zegt minister Peeters. “De ontwikkelingen binnen autonome mobiliteit gaan razendsnel. Laat ons daarom niet wachten om te handelen en vandaag reeds stappen zetten om de mobiliteit van morgen voor te bereiden.”
Specifiek voor De Lijn gaf de minister nog mee dat ook de vervoersmaatschappij de vinger aan de pols houdt rond de ontwikkelingen binnen autonoom vervoer, zo was De Lijn ook nauw betrokken bij het EFRO-project ‘smart mobility Terhills’.
* Niveau 4: vanaf dit level mag een auto volledig autonoom heten. Alle veiligheidsbepalende functies worden tijdens de volledige rit bediend door de elektronica. Alleen onder extreme omstandigheden moet de mens nog ingrijpen.