Nieuws

18 oktober 2022

Minister van mobiliteit Lydia Peeters op Voka-bedrijfsstage bij koerierdienst UPS

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters loopt vandaag stage bij UPS in Lummen. Het doel is om kennis te delen over mobiliteit en logistiek, waaronder duurzame stadsdistributie, verkeersveiligheid en e-commerce.

Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) organiseert elk jaar bedrijfsstages om bruggen te bouwen tussen de overheids- en privésector. Dit jaar werd Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters gekoppeld aan de logistieke wereldleider UPS, die de minister zal verwelkomen in zijn sorteer- en distributiecentrum in Lummen. De vestiging, een investering van 4 miljoen euro, opende haar deuren in 2018 en biedt werkgelegenheid aan ruim 160 medewerkers.

E-commerce

Volgens een UPS’ e-commercestudie is het aantal Belgische consumenten dat voor internetshopping kiest in 2021 met 66% gestegen. Waar klanten veel waarde aan hechten bij hun online aankoop, is een betrouwbare bezorgpartner (85%) en aandacht voor duurzaamheid (75%). Het Lummense centrum biedt dankzij zijn strategische locatie aan de snelweg en dicht bij de UPS-luchtvrachthub in Keulen slim en snel transport, waardoor kmo’s in Limburg en omstreken hun klanten vlot kunnen bedienen zowel binnen België als in Europa en de rest van de wereld.

Duurzame stadsdistributie

Het einde van de logistieke keten – het bezorgen van een pakje - vindt vaak plaats binnen de stadskern, waar Vlaanderen tegen 2025 emissieloos rijden voor belevering viseert. Vlaams minister Peeters wil dan ook werk maken van duurzamere stedelijke logistiek en uitlaatgassen van zowel vracht- als bestelwagens voorgoed weren uit de stad, wat belangrijk is voor de leefbaarheid van onze steden.

UPS zit op dezelfde golflengte. Zo heeft de logistieke wereldleider zichzelf als doel gesteld overal ter wereld tegen 2050 CO2-neutraal te opereren met een reductie van 50% in CO2 per afgeleverd pakket tegen 2035 als tussentijds objectief (basisjaar 2020). Daarnaast groeide het UPS Access Point®-netwerk van 2019 tot 2021 met meer dan 25%: door pakjes te laten bezorgen in een afhaalpunt, kan er tot 33% CO2 bespaard worden.

Verkeersveiligheid

Met meer dan 21.000 geregistreerde verkeersongevallen met doden of gewonden in het Vlaamse Gewest in 2021, blijft verkeerveiligheid een absolute focus. Als belangrijke mobiliteitsspeler is verkeersveiligheid ook een van UPS’ fundamentele waarden. De koerier beschikt over een strakke strategie om zijn chauffeurs op te leiden, te informeren, te evalueren en te belonen voor veilig rijgedrag. Dat uit zich in initiatieven als strenge onboardingtesten, regelmatige bijscholingen, dagelijkse veiligheidsbriefingen, jaarlijkse evaluaties en een speciale erkenning voor chauffeurs die al langer dan 25 jaar lang ongevalvrij rijden.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Vanuit de Vlaamse overheid investeren we zeer grote bedragen in de verbetering van de weginfrastructuur, maar er ligt ook heel wat werk op de plank inzake educatie en sensibilisering. De meeste ongevallen gebeuren immers door foutief of gevaarlijk gedrag, of door een verkeerde inschatting van de bestuurder. Ik kan dan ook alleen maar toejuichen dat UPS zelf het initiatief neemt om haar chauffeurs bewuster te maken van hun rol als deelnemer aan het verkeer. Het toont aan dat er bij de bedrijven ook een verkeersveiligheidscultuur groeit en dat men steeds meer beseft hoe belangrijk dit is voor de maatschappij.”
Tim Helsen, Benelux Country Manager UPS: “De laatste jaren hebben online retailers vele nieuwe kansen kunnen grijpen maar ook uitdagingen moeten aangaan als gevolg van veranderend consumentengedrag. Die uitdagingen hebben de rol van de logistieke sector fel onder de aandacht gebracht. Als een van ’s werelds grootste koeriers, wil UPS actief meedenken met de overheid om een duidelijk kader te creëren voor duurzame levering binnen de stadskern en verkeersveiligheid te prioriteren om de levenskwaliteit ten voordele van de gemeenschappen die UPS bedient.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief