Nieuws

29 april 2020

Mondmasker verplicht op De Lijn vanaf maandag 4 mei

Vanaf fase 1 (4 mei) zal De Lijn terug op hogere capaciteit uitrijden en zal elke reiziger vanaf 12 jaar verplicht zijn om een mondmasker te dragen op bus of tram. Dat bevestigt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) nogmaals in het Vlaams parlement. “Die verplichting komt er niet omdat we dat willen, maar omdat het noodzakelijk is en de social distancing niet altijd haalbaar is op het openbaar vervoer. Daarom ben ik erg tevreden dat de experten mijn vraag bevestigd hebben in hun richtlijnen”.

Lydia Peeters: “Ik heb de vraag van De Vervoersmaatschappij De Lijn ondersteund en de experten binnen de GEES gevraagd om een verplichting op te leggen in plaats van louter een aanbeveling rond het dragen van een mondmasker op de bussen en trams van De Lijn. Niet omdat we absoluut een verplichting wilde, maar omdat het noodzakelijk is aangezien social distancing niet altijd haalbaar is op het openbaar vervoer. Voor mijn Departement MOW hebben wij 90.000 herbruikbare en wasbare mondmaskers besteld, hier valt de VVM De Lijn onder. Chauffeurs en andere personeelsleden zullen tijdig een mondmasker ter beschikking krijgen. De mondmaskers werden midden april besteld bij een Vlaamse firma gespecialiseerd in werkkleding”.

Minister Peeters rekent op de gedeelde verantwoordelijkheid en burgerzin van de reiziger. In eerste plaats wil ze de reizigers informeren en sensibiliseren. Voor handhaving kijkt de minister in eerste instantie naar de politie. Chauffeurs kunnen steeds via dispatching assistentie opvragen om zo een controle uit te voeren of een eventuele boete uit te keren.

Het kabinet en de administratie van mobiliteitsminister Lydia Peeters is momenteel bezig met een eigen exitstrategie rond (duurzame) mobiliteit. Naast het telewerken, dat momenteel zijn intrede heeft gemaakt in Vlaanderen, ziet de minister een cruciale rol voor de fiets en duurzame vervoersmodi. Zo gaf ze de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) de opdracht om een campagne voor te bereiden rond duurzame vervoersmogelijkheden. “Afgelopen weken hebben we gezien dat de Vlaming zich veel meer te voet of met de fiets verplaatst voor korte verplaatsingen zoals naar de winkel, maar ook in het in woon-werkverkeer zien we die switch. Deze modal shift wil ik graag verder stimuleren”,concludeert Lydia Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief