Nieuws

12 november 2020

Na de herfstvakantie 164 extra autocars om drukte te vermijden tijdens spits bij De Lijn

Op maandag 16 november komen er opnieuw 164 extra autocars bij om de drukke ritten tijdens de schoolspits te ontlasten. Het totaal komt zo op 375.  Met de autocars biedt De Lijn een antwoord op de richtlijn van het Nationaal Overlegcomité om crowding in de spits te vermijden. 

Sinds 5 oktober krijgen de drukste lijnen tijdens de schoolspits in heel Vlaanderen versterking door autocars. Hierdoor kunnen de reizigers zich beter spreiden over de voertuigen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maakte hiervoor 12,5 miljoen euro vrij. Voor de herfstvakantie reden er 211 autocars per dag, goed voor 422 ritten. Vanaf 16 november, na de herfstvakantie, komen er nog eens 164 cars per dag bij, goed voor ruim 300 extra ritten. Op de website van De Lijn is de bestaande lijst met extra bussen en ritten intussen al geüpdatet.

De Lijn benadrukt dat het de bedoeling is dat er op korte termijn nog eens 58 extra autocars bijkomen, die ongeveer 118 bijkomende ritten gaan rijden. De laatste aanbesteding leverde onvoldoende kandidaat-autocarbedrijven op, zodat 58 ritten nog niet konden worden gegund. Daarom wordt een nieuwe aanbestedingsronde gelanceerd.

De Lijn lanceerde een tijdje geleden ook de druktebarometer, een nieuwe tool in de bestaande app van de Lijn. Een kleurencode, variërend van groen tot rood, geeft aan hoe druk het is op de bus- en tramlijnen. De huidige versie krijgt volgende week een upgrade, waardoor de accuraatheid zal verbeteren. Bovendien kunnen reizigers vanaf dan ook zelf input geven.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief