Nieuws

26 juli 2019

Nieuw op 1 augustus - Vlamingen kunnen premie aanvragen voor thuisbatterij

Belga | Wie een thuisbatterij heeft, kan daarvoor een premie van maximum 3.200 euro opstrijken. Die premie kan vanaf 1 augustus aangevraagd worden. Voorwaarde is wel dat de aanvrager over een digitale meter beschikt. "Slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie", zegt bevoegd Vlaams minister Lydia Peeters. "De premie kan eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen."

De premie moet mensen die zelf stroom opwekken, zoals eigenaars van zonnepanelen, aansporen om die energie lokaal op te slaan en niet meteen te verbruiken. Wie momenteel niet beschikt over een batterij, moet zijn overtollige stroom opnieuw op het net zetten en daarvoor wordt een prosumententarief aangerekend. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt.

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8.000 euro. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: "Vandaag is de prijs van een batterij nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie wordt de aanschaf van een batterij sneller haalbaar."

Er is wel een belangrijke voorwaarde aan de premie verbonden. Zo moeten aanvragers beschikken over een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert. "Wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed", klinkt het.

De aanvraag gebeurt via de website van het Departement Omgeving: https://www.lne.be/premie-voor-de-aankoop-of-leasing-van-een-thuisbatterij

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief