Nieuws

27 april 2023

Nieuwe fietsbrug voor de luchthavenregio ingehuldigd

Fietsbrug over de Haachtsesteenweg verbindt Vilvoorde en cargozone Brussels Airport

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en CEO van Brussels Airport Company Arnaud Feist hebben op 27 april de nieuwe fietsbrug over de Haachtsesteenweg in Melsbroek (Steenokkerzeel) ingehuldigd. Deze brug zorgt voor een betere verbinding tussen het centrum van Vilvoorde en Brucargo, de logistieke zone van Brussels Airport. Werknemers uit de Noordrand kunnen nu in alle veiligheid en een stuk comfortabeler dan voordien met de fiets naar de luchthaven pendelen.

De nieuwe fietsbrug over de Haachtsesteenweg in Steenokkerzeel is vandaag officieel ingehuldigd. Deze brug van 40 meter lang met een opvallend rood design verbindt vanaf nu het centrum van Vilvoorde en Brucargo, waardoor de fiets voor de werknemers van de cargozone op de luchthaven een nog interessanter alternatief wordt. Een nieuwe belangrijke schakel voor de fietstoegankelijkheid rond Brussels Airport.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Met deze nieuwe fietsbrug in Steenokkerzeel, deel van de fietssnelweg F214 Vilvoorde - Brucargo, maken we het fietsnetwerk rond de luchthaven weer wat completer. De 40 meter lange brug zorgt voor een veilige verbinding tussen de cargozone van de luchthaven en de andere fietsroutes ten noorden van de luchthaven. Een grote winst voor de fietspendelaars in de buurt en voor de werknemers van Brussels Airport. De nieuwe brug past dan ook volledig binnen onze ambitie om meer mensen op de fiets te krijgen naar het werk.”
Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company: “Dankzij deze nieuwe fietsbrug is er voor de werknemers op de cargozone van Brussels Airport een vlotte en veilige verbinding om met de fiets naar het werk komen. Na de aansluiting tussen de fietssnelweg F3 Brussel-Leuven en de passagierszone van Brussels Airport, is nu onze cargozone verbonden met de fietssnelweg F214 en de aangrenzende fietspaden. Vandaag komen al zo’n 4% van de werknemers bij de bedrijven op Brussels Airport met de fiets. Door de infrastructuur en bewegwijzering verder te verbeteren, en ook acties ontwikkelen om het fietsgebruik te stimuleren, willen we van de fiets een volwaardig alternatief maken voor het woon-werkverkeer”.

Weetjes

De brug over de Haachtsesteenweg is veertig meter lang en weegt 76 ton. Enkele andere weetjes:

  • op de nacht van 17 op 18 mei 2022 werd de stalen structuur van de brug met een kraan op de landhoofden gehesen
  • om de fietssnelweg F214 te vervolledigen, werd ook een kilometer aan nieuwe fietspaden aangelegd aan weerskanten van de fietsbrug
  • waar de twee fietssnelwegen F214 Vilvoorde Brucargo en FR 20 Luchthavenring Brucargo-Brussels Airport elkaar kruisen, werd een kokerbrug gebouwd, zodat alle fietsers vlot kunnen doorrijden

Fietsen boven de Haachtsesteenweg

De bouwheer van het project, het Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaamse overheid), kon voor de bouw van de nieuwe fietsbrug gebruikmaken van gronden van Brussels Airport. Die terreinen waren nodig om de taluds - de opgehoogde hellingen waarop de brug steunt - aan te leggen. De brug ligt namelijk een heel stuk boven de Haachtsesteenweg, aangezien er voldoende vrije ruimte nodig was voor het vele vrachtverkeer dat onder de brug door moet.

Europese subsidie

Brussels Airport stelde niet alleen haar gronden ter beschikking, de luchthaven investeerde zelf ook 200.000 euro in het project. De Europese Unie legt 700.000 euro bij uit het “EFRO-fonds” (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De rest van de investering van ongeveer 900.000 euro komt van de Vlaamse overheid.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief