Nieuws

4 juni 2024

Nieuwe fietstunnel onder Steenweg naar Neeroeteren in Elen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters investeert met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in de aanleg van een nieuwe fietstunnel onder de Steenweg naar Neeroeteren (N757) in Elen, ter hoogte van de Stationsstraat en de Eekhoornlaan. Op het investeringsprogramma wordt 2,5 miljoen euro voorzien voor het project. De toekomstige fietstunnel biedt een veilige en conflictvrije doorgang voor fietsers op de fietssnelweg Kolenspoor (F751) tussen As en Maaseik. De werken starten ten vroegste in 2025.

Aanleg van de Fietstunnel

"De fietstunnel zorgt voor een conflictvrije doorgang onder de Steenweg naar Neeroeteren (N757). In de tunnel komen dubbelrichtingsfietspaden. Fietsers kunnen de tunnel binnenrijden via de Eekhoornlaan en de Stationsstraat. De bestaande bushaltes blijven op hun locatie staan, maar één bushalte gaan we vernieuwen”, aldus de Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare werken.

Fietstunnel van bijna 200 meter

De nieuwe fietstunnel heeft een lengte van 195 meter, inclusief de aanrijhellingen. In de tunnel komt een dubbelrichtingsfietspad van 4 meter, daardoor is het comfortabel fietsen in beide richtingen. Veiligheid staat voorop, daarom is er een ruimte veiligheidsafstand van minstens 1 meter tussen het fietspad en de tunnelwanden. Fietsers ervaren een hellingsgraad van 4%, hetgeen een doenbare helling is voor alle gebruikers.

Belangrijke Fietsas

De fietssnelweg Kolenspoor (F751) is een belangrijke route, onder meer omdat ze aansluitingen heeft op diverse Bovenlokale Functionele Fietspaden (BFF) in Niel-bij-As, Dilsen, Elen, Maaseik en de fietssnelweg van de Zuid-Willemsvaartroute (F78). De nieuwe tunnel wordt dan ook een vlotte en veilige schakel in het uitgebreide fietsnetwerk in de omgeving.

Start ten vroegste in 2025

De werken gaan ten vroegste van start in 2025. Voordat de werken kunnen starten, dient AWV een omgevingsvergunning te krijgen. De fietstunnel wordt langs de weg aangelegd, daarom wordt slechte beperkte hinder verwacht.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief