Nieuws

7 juni 2023

Nieuwe fietstunnel onder Turnhoutsebaan open

De nieuwe fietstunnel onder de Turnhoutsebaan in Deurne is klaar. Op woensdag 7 juni werd de tunnel feestelijk geopend voor fietsers en voetgangers. De nieuwe infrastructuur sluit aan op het Ringfietspad en het provinciaal domein Rivierenhof.

Vanaf woensdag 7 juni kunnen fietsers en voetgangers deze nieuwe doorgang gebruiken om de Turnhoutsebaan ondergronds te kruisen. Er is een fiets- en voetgangerszone met een fietspad van 6,5 meter breed en een voetpad van 2 meter breed.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters: "In oktober mocht ik het inschuiven van de brug meemaken. De klus werd toen geklaard in amper vier dagen, dat is een prestatie om trots op te zijn. Met deze nieuwe fietstunnel onder de Turnhoutsebaan bewijzen we opnieuw dat Oosterweel een hefboom voor de modal shift is in de Antwerpse regio. We zorgen niet alleen voor een vlotte en veilige doorgang tijdens de werken maar we bouwen ook aan comfortabele en veilige fietsverbindingen. De fietstunnel sluit naadloos aan op de toekomstige overkapping van de Oosterweelverbinding ter hoogte van Hof ter Lo en het Ringfietspad. Het is een puzzelstukje in de 35 kilometer aan nieuwe fietspaden, fietsostrades en tal van nieuwe of tijdelijke fietsbruggen in het kader van de Oosterweelwerken."

De voorbije maanden werden zowel de rij- en trambanen, als de voet- en fietspaden van de Turnhoutsebaan heraangelegd. Dankzij deze heraanleg sluiten de openingen van de tunnel mooi aan op de bovenzijde van de Turnhoutsebaan en op het Ringfietspad. De verbindingen met de Parkweg bij het Rivierenhof en het Ringfietspad zijn aan beide zijkanten voorzien van groenbermen.

Koen Kennis, de Antwerpse schepen voor mobiliteit, is in zijn nopjes met de opening van de nieuwe fietstunnel: ‘De Antwerpse fietsers en voetgangers verdienen veilige, comfortabele en logische infrastructuur, en dat is precies de toegevoegde waarde van deze tunnel. Hun bezorgdheden worden trouwens meegenomen in de hele aanpak van de Oosterweelwerken.

Veilige doorgang tijdens Oosterweelwerken

Nog voor de werken voor de tunnel aangevat werden, was een ondergrondse doorsteek bij de Turnhoutsebaan al mogelijk. Tijdens de aanleg van de nieuwe, verdiepte Ring verdwijnt deze oude doorgang echter in de werfzone van de Oosterweelwerken. Dankzij de nieuwe tunnel blijft deze verbinding voor fietsers en voetgangers zowel tijdens, als na de Oosterweelwerken gegarandeerd. Ze kunnen de Turnhoutsebaan veilig kruisen en hun weg verderzetten via het Ringfietspad of de Parkweg in het Rivierenhof.

Ecopassage

De oude doorgang, die binnenkort in de werfzone van de Oosterweelwerken komt te liggen, blijft bestaan. Dit traject zal later als ecopassage worden ingericht. Zo kunnen ook dieren veilig hun oversteek maken tussen het park Rivierenhof en het nieuwe, toekomstige Ringpark het Schijn.

Modal shift

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, zet volop in op het beperken van de hinder in de ruime omgeving van Antwerpen. Tal van duurzame alternatieven worden uitgewerkt in het kader van de Modal Shift. Lantis werkt aan een uitbreiding van maar liefst 35 kilometer van het fietsnetwerk in en rond stad Antwerpen. Zo garanderen ze zowel tijdens, als na de Oosterweelwerken een veilige en comfortabele verplaatsing voor fietsers en voetgangers. Dankzij deze vernieuwde fietsinfrastructuur, wordt de Antwerpse Ring niet alleen rondgemaakt voor het gemotoriseerde verkeer, maar ook voor de fietsers.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief