Nieuws

30 oktober 2022

Nieuwe fietstunnel voor Turnhoutsebaan

Fietsers een veilige en comfortabele doorgang garanderen tijdens de Oosterweelwerken, dat is een van de speerpunten van Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. Sinds maart 2022 bouwt Lantis een nieuwe fietstunnel onder de Turnhoutsebaan in Deurne. Deze nieuwe fietsinfrastructuur zal tijdens het verlengde weekend van 1 november op zijn plaats worden geschoven. De Turnhoutsebaan wordt tijdens deze operatie gedeeltelijk afgesloten.

De nieuwe tunnel komt ter hoogte van parking West van het Provinciaal domein Rivierenhof en maakt deel uit van het Ringfietspad. Fietsers die vanuit het noorden of het park komen, kunnen zo ondergronds de Turnhoutsebaan oversteken en aansluiten op de Parkweg. Die ondergrondse doorsteek was in het verleden al mogelijk, maar tijdens de heraanleg van de Ring verdwijnt die doorsteek in de werfzone. Door nu een nieuwe, definitieve fietstunnel aan te leggen, blijft veilig fietsverkeer tijdens de werken mogelijk.

"In zijn totaliteit zijn de Oosterweelwerken verbonden met maar liefst 35 kilometer aan nieuwe fietspaden, fietsostrades en tal van nieuwe of tijdelijke fietsbruggen. Ik zeg het dan ook al sinds mijn aantreden en ik herhaal met volle overtuiging: Oosterweel is meer dan beton, Oosterweel is een hefboom voor de modal shift, Oosterweel is leefbaarheid." zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken. "Met de nieuwe fietstunnel onder de Turnhoutsebaan bewijzen we dat opnieuw. Niet enkel zorgen we zo voor een vlotte en veilige doorgang tijdens de werken maar we bouwen ook aan een definitieve comfortabele en veilige fietsverbinding.", aldus Peeters.

Plaatsing en opening

De tunnel werd zaterdag ingeschoven op de juiste plek met behulp van bijhorende schuifbanen. Vooraleer de Turnhoutsebaan plaatselijk dicht ging, werd de tunnel al enkele centimeters van de grond gelift. Vervolgens groef de aannemer de bouwput uit en werd het bouwwerk op de juiste plaats geschoven. Deze operatie startte reeds op 29 oktober. De heraanleg van zowel de rijbaan als het voet- en fietspad zal gebeuren tijdens het verlengde Allerheiligen weekend. De indrukwekkende plaatsing van deze fietstunnel zal afgerond zijn op woensdag 2 november.

Na dit 'inschuifweekend' kan de tunnel nog niet meteen in gebruik genomen worden. Eerst moeten de nodige afwerkingen nog gebeuren. Onder andere fiets- en voetpaden en groenbermen worden aangelegd. De definitieve, afgewerkte tunnel opent in het voorjaar van 2023. Er komt een fiets- en voetgangerszone met een fietspad van 6,5 meter breed en een voetpad van 2 meter breed. Het nieuwe fietspad sluit aan op het bestaande Ringfietspad. Bovendien sluit deze nieuwe infrastructuur naadloos aan op de toekomstige overkapping van de Oosterweelverbinding ter hoogte van Hof ter Lo.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief