Nieuws

24 oktober 2023

Nieuwe snelwegen Linkeroever en Zwijndrecht bijna klaar

  • Nieuw knooppunt Sint-Anna Linkeroever opent voor verkeer tussen E34 en Antwerpse Ring (R1)
  • In Antwerpen-West (E17 x R1) gaat nieuwe verbinding van E34 naar E17 in gebruik

Het einde van de volledige vernieuwing van de snelwegen op Linkeroever en in Zwijndrecht komt stilaan écht in zicht. Tijdens het laatste weekend van oktober, van vrijdag 27 tot zondag 29 oktober*, nemen we het nieuwe knooppunt Sint-Anna Linkeroever in gebruik. Het verkeer tussen de E34 (Zelzate) en de Antwerpse Ring rijdt vanaf dan op definitieve rijbanen. In het nieuwe knooppunt Antwerpen-West opent ook de verbinding van de E34 naar de E17 richting Gent. Tot slot schuift ook een deel van de Parallelweg – tussen P+R Linkeroever en de nieuwe oprit Linkeroever – op naar zijn definitieve locatie.

Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "Dat de Oosterweelwerken op Linkeroever indrukwekkend zijn is een understatement. Dat ze vlot vooruitgegaan zijn is dat ook. Het afgelopen jaar stond bol van de openingen van nieuwe bruggen en wegen die het voor weggebruikers weer wat comfortabeler en veiliger hebben gemaakt. Vanaf zondag 29 oktober schrijven we met het nieuwe knooppunt Sint-Anna en het voorlaatste deel van de snelwegen in Antwerpen-West een volgend hoofdstuk van een nu al goed gevuld boek. De vernieuwing van de snelwegen op Linkeroever zal begin volgend jaar helemaal klaar zijn. Mooi op tijd om met de start van de bouw van de Bypass ook op de Rechteroever verder te werken aan de volledige metamorfose van Antwerpen."

Nieuw knooppunt Sint-Anna in gebruik, planning bermen en fietspaden onzeker

De afgelopen jaren rees het nieuwe knooppunt Sint-Anna Linkeroever (E34 x R1) op uit de grond. Het nieuwe knooppunt wordt dankzij rechtse in- en uitvoegers veiliger dan vroeger. In de toekomst zal het worden omgeven door geluidsbermen en fietsverbindingen én zal het zorgen voor een vlotte aansluiting op de nieuwe Scheldetunnel.

In het weekend van 27 oktober* nemen we het nieuwe knooppunt in gebruik voor verkeer tussen de E34 en R1. Vanaf dan rijd je onder de nieuwe fietsbrug en het nieuwe ecoduct door. De tijdelijke snelweg breken we terug uit, zodat de Parallelweg hier tegen het voorjaar van 2024 kan opschuiven naar haar definitieve locatie vlak tegen de snelweg.

De overige delen van dit nieuwe knooppunt zijn in het voorjaar van 2024 klaar, maar worden pas in gebruik genomen samen met de Scheldetunnel. In tussentijd maken we hier gebruik van om de werf van de Scheldetunnel met werfverkeer te bereiken.

De bruggen en snelwegen van het nieuwe knooppunt werken we mooi op schema af. Door het achterwege blijven van het saneringsproject van deze omgeving door 3M, is de planning voor de aanleg van de geluidsbermen en fietsverbindingen rond dit knooppunt hoogst onzeker. We onderzoeken de mogelijkheden om tijdelijke fietspaden aan te leggen, want we willen ook hier de modal shift zo snel als mogelijk doorzetten.

Nieuw knooppunt Antwerpen-West bijna volledig klaar

In mei en juni van dit jaar namen we de eerste delen in gebruik van het nieuwe knooppunt waar de E17 (Gent) en Antwerpse Ring vlakbij de Kennedytunnel samenkomen. In datzelfde weekend van 27 oktober* volgt met de nieuwe snelweg van de E34 naar de E17 een volgend deel. Blijven nog over: op- en afrit Linkeroever en de nieuwe uitrit van de Kennedytunnel richting E34.

De nieuwe oprit Linkeroever opent in de nacht van 17 op 18 november* en zal aansluiten op <a href="" originalsrc="" shash="yXVUjS1VGnTW/VL88RXprKmTTKLyCK70StsCWGf75Ore4LV8qmoDDiAdNYW2zPQwbIiDy1jQHsBgk/6CjH96r/lGAHNzo5awQeWhcnQItc2KEzdMgVD1/HdqKdWcg20iQO38uLT112D5Xs+Wpqytpk/YkKolXj2TawkXLD4+VFQ=" target="_blank" rel="noopener noreferrer" title="Original URL:
https://email.oosterweel-verbinding.senderservices...

Click to follow link." style="color: rgb(0, 120, 215); text-decoration: underline; font-family: Arial, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: auto; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;">de Parallelweg tussen P+R Linkeroever en oprit Zwijndrecht. In het voorjaar van 2024 is met de opening van de nieuwe afrit Linkeroever en de uitrit van de Kennedytunnel naar de E34 het knooppunt helemaal klaar. Dit markeert meteen ook het einde van de volledige

heraanleg van de snelwegen, knooppunten en op- en afritcomplexen op de linkeroever van de Schelde.

De Parallelweg tussen P+R Linkeroever en oprit Linkeroever schuift op

Doordat het verkeer van de E34 naar de E17 vanaf het weekend van 27 oktober gebruik kan maken van zijn definitieve rijbaan, kan ook de Parallelweg hier deels opschuiven. Vanaf zondagochtend 29 oktober ligt de Parallelweg tussen P+R Linkeroever en de nieuwe oprit Linkeroever op de definitieve locatie. De nieuwe oprit Linkeroever opent in de nacht van 17 op 18 november*. Vanaf dan wordt dit kruispunt met verkeerslichten geregeld.

Volgend voorjaar nemen we het laatste deel van de definitieve Parallelweg in gebruik.

E34 en Parallelweg sluiten tijdelijk voor ingebruikname

Om de nieuwe (snel)wegen veilig in gebruik te nemen sluiten we de E34 richting Antwerpen af van vrijdagavond 27 oktober, 23 uur tot zaterdag 28 oktober, 6u. Ook oprit 8 Waaslandhaven-Oost is dan afgesloten richting Antwerpen.

De Parallelweg sluit in beide rijrichtingen tussen P+R Linkeroever en het kruispunt aan oprit Zwijndrecht (E17) van zaterdagochtend 6u tot zondagochtend 6u.

De details en omleidingen van dit weekend vind je hier.

* Deze planning is onder voorbehoud van de voortgang van de werken.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief