Nieuws

14 oktober 2020

Nieuwe vrachtwagenparking aan industriezone Tongeren-Oost

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bevestigt de aanleg van een nieuwe vrachtwagenparking ter hoogte van het op- en afrittencomplex 32 van de E313 in Tongeren. Vlak naast de industriezone Tongeren-Oost, aan de huidige carpoolparking, komt er een nieuwe parking die plaats biedt aan 44 vrachtwagens. Met dit project biedt de Vlaamse Overheid een antwoord op de stijgende vraag naar vrachtwagenparkings in de omgeving van industriezones en snelwegen. “Het snelwegparking-overleg in Limburg bestond niet enkel uit loze beloftes. We gaan meteen over tot actie met het aanleggen van een nieuwe vrachtwagenparking in Tongeren”, aldus minister Lydia Peeters.

De afgelopen jaren vernieuwde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de omgeving van het complex 32 Tongeren, met o.a. nieuwe rotondes aan de op- en afritten. Deze ingrepen verbeterden er de doorstroming en de verkeersveiligheid aanzienlijk. Ook de carpoolparking werd reeds eerder in gebruik genomen. De nieuwe vrachtwagenparking voor 44 vrachtwagens zal daaraan grenzen.

De ontsluiting van de nieuwe parking verloopt op dezelfde manier als bij de carpoolparking, nl. via de rotonde aan de ontsluitingsweg naar industriezone Tongeren-Oost. De parking zal vrij toegankelijk zijn en dit op een apart omheind terrein. Er zullen ook sanitaire voorzieningen aangelegd worden.

De werken voor de aanleg van de vrachtwagenparking worden in de eerste helft van 2021 opgestart. De Vlaamse Overheid investeert 1,25 miljoen euro in dit project.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: “Met de investering in een nieuwe vrachtwagenparking in Tongeren spelen we in op de stijgende vraag naar parkeerplaatsen voor vrachtwagens in die regio. Het industriepark Tongeren-Oost werd de laatste jaren immers met 50ha uitgebreid in kader van SALK. Met die extra ondernemerscapaciteit steeg natuurlijk ook de vraag naar parkeerplaatsen voor vrachtwagens. In september hebben we in alle Vlaamse provincies met gouverneurs, betrokken burgemeesters en politiekorpsoversten de transmigrantenproblematiek op snelwegparkings besproken. Uit het overleg in Limburg bleek vooral dat het gebrek aan capaciteit prioritair is. Deze bijkomende parkeergelegenheid – zij het vlak aan de autosnelweg – komt hier dan ook al aan tegemoet.”
Burgemeester van Tongeren Patrick Dewael: “Ook in de omgeving rond Tongeren stijgt de vraag naar parking voor vrachtwagens. De extra vrachtwagenparking ter hoogte van het op- en afrittencomplex 32 van de E313 is dan ook meer dan welkom. Dit zal het sluitstuk worden van de vernieuwing van het complex 32 met de nieuwe rotondes aan de op- en afritten, voor de omgeving zorgde dit voor een verbeterde doorstroming en meer verkeersveiligheid.”


Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief