Nieuws

18 april 2024

Nieuwe VSV-campagne bij start Flitsmarathon: “JOUW SNELHEID, MIJN VEILIGHEID”

Mechelen, 18 april 2024 – Wanneer de Vlaming denkt aan snelheidslimieten, is “boete” het woord dat het vaakst spontaan wordt vermeld. Dat is niet verwonderlijk, want ruim een kwart van de Vlaamse automobilisten werd het voorbij jaar geflitst wegens te snel rijden. Daardoor kan bij sommigen de indruk ontstaan dat de snelheidslimieten er zijn om boetes te kunnen uitschrijven. Aan de vooravond van de Flitsmarathon wil de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) daarom nogmaals benadrukken dat de snelheidslimiet in de eerste plaats een veiligheidslimiet is. De slogan van de nieuwe campagne is dan ook duidelijk: “Jouw snelheid, mijn veiligheid”.

1 op 3 vindt snelheidslimieten te streng

Uit een gedragsbevraging die de VSV in maart 2024 uitvoerde bij 600 Vlaamse automobilisten, blijkt dat 27% het voorbije jaar een snelheidsboete in de bus kreeg. De link tussen snelheidslimieten en boetes is dus snel gemaakt, maar gelukkig vindt een ruime meerderheid (75%) van de autobestuurders dat de snelheidslimieten er vooral zijn voor de veiligheid van henzelf en andere weggebruikers. Verder blijkt dat slechts een derde van de bevraagden (35%) de snelheidslimieten te streng vindt. Aan die laatste groep wil de VSV duidelijk maken waarom de snelheidslimieten zijn wat ze zijn en waarom het zo belangrijk is om je eraan te houden: omwille van de veiligheid.

Jouw snelheid, mijn veiligheid

Naarmate de snelheid stijgt, neemt ook de stopafstand toe én is er een aanzienlijk grotere impact bij een botsing. Daardoor verkleinen de overlevingskansen van weggebruikers die in een ongeval betrokken raken. Internationaal onderzoek geeft aan dat 30% van alle dodelijke ongevallen rechtstreeks te wijten is aan overdreven of onaangepaste snelheid. Hoe meer bestuurders de snelheidsregels naleven, hoe minder verkeersslachtoffers er dus zullen vallen. Dat is meteen de insteek voor een nieuwe VSV-campagne rond te snel rijden, “Jouw snelheid, mijn veiligheid”.

De campagne loopt sinds begin april met affiches langs de Vlaamse hoofdwegen en boodschappen op de tankpistolen. Vanaf 15 april is er ook een radiospot op alle Vlaamse zenders, een uitgebreide online campagne en reeks minireportages met Joris Hessels. Daarbij ging de VSV met Joris op pad om verhalen te verzamelen van mensen die gevaarlijke situaties in hun buurt aankaarten en zich graag willen inzetten om het verkeer veiliger te maken. De campagne loopt nog tot eind juni.

Flitsmarathon

De VSV lanceert de nieuwe campagne niet toevallig aan de vooravond van de Flitsmarathon die de federale en lokale politie op vrijdag 19 april organiseren. Uit cijfers van de Federale Politie blijkt dat de meeste bestuurders die vorig jaar in Vlaanderen werden betrapt (81%), hooguit 10 kilometer per uur te snel reden. Maar ook een paar kilometer per uur te snel verhoogt het risico om in een ongeval betrokken te geraken.

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Met de inzet van verbeterde snelheidscamera’s en nieuwe trajectcontroles, zien we een stijging in het aantal snelheidsovertreders dat we betrappen in Vlaanderen. Hoewel de meeste overtredingen licht zijn, wil ik benadrukken dat zelfs een kleine overschrijding van de limiet gevaarlijk kan zijn. Snelheidscontroles zijn geen pestmaatregelen, maar helaas nog steeds noodzakelijk om het gedrag van sommige bestuurders te corrigeren. Daarom is het belangrijk om de Vlaming te blijven overtuigen en motiveren en de redenen achter de snelheidslimieten uit te leggen. Dat is precies wat we doen met de nieuwe campagne ‘Jouw snelheid, mijn veiligheid’”.
Koen Ricour, directeur van de Federale Wegpolitie: “Er is altijd een hardnekkige groep die zich niet houdt aan de snelheidslimiet. Bij de laatste flitsmarathon was 6,19% van de bestuurders in overtreding. We willen dat iedereen zich voegt bij de groep van kampioenen die wel de snelheidsregels naleven."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief