Nieuws

20 november 2022

Nog nooit werd er op zoveel plaatsen gewerkt aan veilige fietsinfrastructuur

Benieuwd waar er bij u in de buurt dit jaar nog gewerkt wordt?

Benieuwd waar er bij u in de buurt gewerkt wordt aan veiligere en meer comfortabele fietspaden dit jaar? Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceert samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een digitale kaart waarop iedereen kan zien waar er in 2022 gewerkt werd en gewerkt wordt aan veilige fietsinfrastructuur. “We investeren deze legislatuur een recordbedrag van 1 miljard euro in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur”, aldus minister Lydia Peeters. “Alleen al in 2022 zal op maar liefst 150 plaatsen in Vlaanderen door AWV gewerkt worden aan meer fietsveiligheid en –comfort. Nog nooit waren er zoveel fietswerven in Vlaanderen.”

Deze legislatuur investeert minister Peeters 1 miljard euro in veilige en comfortabele fietspaden. Een ongezien hoog bedrag waarvan het resultaat ook op het terrein zichtbaar wordt. Zo werd vorig jaar 330 kilometer fietspad vernieuwd en werkt AWV op dit moment op 150 plaatsen aan betere fietspaden (Het gaat hier enkel over de werven van AWV. De werken aan fietspaden door De Werkvennootschap, Lantis, De Vlaamse Waterweg en andere entiteiten vallen hier niet onder).

Vlaams minister Lydia Peeters: “Ik wil mensen stimuleren om vaker voor de fiets te kiezen, zeker voor verplaatsingen naar de school, het werk, de winkel de sportclub. Zo kunnen we op termijn een fietsreflex opwekken zodat mensen bij elke korte tot middellange verplaatsing spontaan voor de fiets kiezen. Maar als we het gebruik van de fiets willen stimuleren, moeten we ook blijven investeren in fietsinfrastructuur. Door historisch hoge budgetten te voorzien, zetten we een sneeuwbaleffect in gang: met grote investeringen, kunnen we meer kwalitatieve fietsinfrastructuur aanleggen, waardoor we meer mensen veilig laten fietsen.”

Burger goed informeren

Om de burger goed te informeren over waar er in zijn/haar buurt gewerkt wordt, staat sinds vandaag een kaart online die een overzicht geeft van alle uitvoeringen rond fiets die in 2022 plaatsvonden, momenteel lopen, of waar nog dit jaar de schop in de grond gaat. 

“Je ziet bij alle ingrepen ook een korte omschrijving van de inhoud van de werken en de verwachte timing”, aldus minister Peeters. “Ik vind het belangrijk om enerzijds de burger goed te informeren over de werken en anderzijds te tonen dat wij elke dag op het terrein bezig zijn aan meer fietsveiligheid.”

De kaart zal door AWV regelmatig een update krijgen en is raadpleegbaar via: https://wegenenverkeer.be/fietsingrepen


Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief