Nieuws

19 mei 2019

Open Wervendag 2019 een prima gelegenheid om kennis te maken met een sector in volle transitie

Persbericht van Vlaamse Confederatie Bouw | Op 19 mei stellen bouwbedrijven hun werven open voor het grote publiek en plaatsen ze de sector positief in de kijker. De werven zijn stuk voor stuk voorbeeldprojecten en tonen heel concreet de innovatie en het vakmanschap van de bouw. Het is ondertussen al de 13 de keer dat Open Wervendag plaatsvindt. “ Maar liefst 100.000 mensen zullen de bouw op de meest realistische manier bezoeken. Pas dan beseffen de mensen dat onze bouwbedrijven hun dagelijkse leven enorm beïnvloeden en vooral aangenamer maken. De bouw is in Limburg alleen al met meer dan 23.000 personen actief in de sector, met bijna 10.000 bedrijven. Wij zijn bijzonder fier dat wij op 19 mei enkele van deze mooie en uitdagende projecten aan het grote publiek kunnen tonen.” zegt Chris Slaets, directeur Confederatie Bouw Limburg.

Topprojecten

12 werven in Limburg, groot en klein, zetten op zondag 19 mei hun hekken open voor het grote publiek. Op Open Wervendag etaleert de bouw zijn innovatie en vakmanschap. Bezoekers nemen een kijkje achter de hekken en maken kennis met een sector vol toekomst! Van grootschalige infrastructuurprojecten, zoals de werken aan de zeven bruggen over het Albertkanaal die deel uitmaken van het project dat tot doel heeft om over de gehele lengte van het Albertkanaal de vrije doorvaarthoogte te verhogen tot minimaal 9,10 meter, de bouw van Kristal Solar Park oftewel het grootste zonnepanelencentrum in de Benelux bestaande uit 300 000 zonnepanelen, tot de bouw van een nieuwe campus voor Hogeschool PXL die onderdak zal bieden aan de kunst- en informaticaopleidingen van Hogeschool PXL én het eerste studentenhotel (147 kamers) van België. Deze topprojecten getuigen van de dynamiek van de Limburgse steden en gemeenten.

Trends

De klemtoon wordt gelegd op de prominente rol die de bouw speelt in de klimaatstrijd. Gebouwen en woningen zijn nu immers goed voor 40% van de CO2-uitstoot. “ Onze boodschap aan de vele jongeren die al dan niet actief bekommerd zijn om ons klimaat is duidelijk: kom in de bouw werken en zorg ervoor dat we de schadelijke uitstoot met een pak verminderen. Meer dan ooit is de bouw oplossingsgericht, maar we kunnen het niet alleen realiseren. Het beleid moet de komende jaren meer dan ooit heel ambitieus zijn en werken met lange termijndoelstellingen om uitdagingen, zoals de krapte op de arbeidsmarkt en het klimaat, aan te pakken.” zegt Chris Slaets, directeur Confederatie Bouw Limburg.

Een andere trend die de werven tonen is die van energiezuinig en duurzaam bouwen en wonen. Een trend die al langer in opmars is en in de toekomst alleen maar zal verder evolueren. Gebouwen wekken vandaag al zelf energie op. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “ De tijd dat architecten en aannemers zich uitsluitend moesten bezighouden met technische en architecturale aspecten van een gebouw ligt al even achter ons. In Vlaanderen is de trend naar Bijna Energie Neutraal bouwen al een tijdje is ingezet. Dat levert veel energiezuinigere gebouwen op met een aangenamer binnenklimaat en een lagere energiefactuur. Ik geef toe: we hebben nog een lange weg te gaan, maar het aantal goede voorbeelden groeit wel enorm.”

Job met toekomst

Open Wervendag richt zich tot iedereen maar wil in het bijzonder vooral jongeren bereiken. De bouw staat meer dan ooit garant voor een boeiende job met heel wat toekomstmogelijkheden. Met ruim 16.000 openstaande vacatures in de bouw zijn talenten met de juiste kennis en vaardigheden zo goed als zeker van werk. Toch vinden bouwbedrijven moeilijk personeel. Tom Vandeput, Gedeputeerde Economie Provincie Limburg: “ De bouw is veelzijdiger dan je denkt, Open Wervendag is voor jongeren een prima gelegenheid om kennis te maken met een sector in volle transitie. Van een traditionele sector van handenarbeid naar een sector die de brug tussen vakmanschap, stielkennis, technologie en innovatie maakt. De Limburgse bouwsector blijft dan ook een belangrijk economisch speerpunt. De provincie Limburg en POM Limburg zullen daarom verder een rol in de Limburgse triple helix opnemen om samen met de sectororganisaties en de kennisinstellingen de verdere groei van de sector te waarborgen.”

De bouw is totaal niet meer te vergelijken met de bouw van 10 jaar geleden, maar is tegenwoordig sterk aan het digitaliseren. BIM (Building Information Modelling, een methode om gemakkelijk gegevens tussen de verschillende bouwpartners te delen door gebruik te maken van 3D digitale bouwmodellen), artificiële intelligentie, 3D printing, modulair bouwen en drones zullen weldra even courant zijn als bakstenen en beton. Dergelijke evolutie zorgt natuurlijk ook voor nieuwe profielen en nieuwe beroepen in de sector: virtual reality-specialist, app-designer, technicus domotica-installaties, drone-piloot … De lijst is lang, maar hét typevoorbeeld wordt geleverd door BIM, met functies als BIM-manager, BIM-coördinator en BIM-modelleur. Tijdens deze Open Wervendag wil de Confederatie Bouw jongeren duidelijk aantonen dat een pak werk op en buiten de werf nu digitaal verloopt.

Om al die evoluties mee te ondersteunen, is de sector dan ook steeds op zoek naar aanstormend talent en nieuwe profielen. Chris Slaets: “ De bouw evolueert en dus ook de profielen. Jaarlijks schrijven onze bedrijven 20.000 vacatures uit. Daarbij zoeken we niet alleen spierkracht, maar ook kennis, passie en durf. Een job in de bouw staat meer dan ooit garant voor een mooie toekomst.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief