Nieuws

15 april 2019

Premie-aanvragen volledig elektrische auto's stijgen

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zijn maar liefst 230 premies aangevraagd voor batterij-elektrische wagens, tegenover 415 aanvragen over heel 2018. Ook de premie-aanvragen voor elektrische motor- en bromfietsen lopen vlot. In totaal is van januari tot maart voor bijna 900.000 euro aan premies aangevraagd. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Het gaat de goede kant uit met de elektrificatie van ons vervoer. In de maand maart bedraagt het marktaandeel volledig elektrische wagens in Vlaanderen voor het eerst meer dan twee procent. Dat is nog lang niet genoeg, maar de tendens is duidelijk.”

Van januari tot maart zijn er in totaal 444 premies aangevraagd: 230 voor batterij-elektrische wagens, 183 voor elektrische bromfietsen en 31 voor elektrische motorfietsen. In totaal gaat het om 896.516 euro aan premies.

Vooral bij de batterij-elektrische wagens zien we een opvallende toename: van 230 aanvragen tijdens het eerste kwartaal tegenover 415 over het ganse jaar 2018.

Aanbod

Een mogelijke verklaring voor de stijging is het op de markt komen van Tesla model 3. Die wagen blijkt meteen vrij populair. Sinds half februari liepen er hiervoor maar liefst 42 premie-aanvragen binnen. Voor de Renault ZOE waren er 32 aanvragen. Maar de Nissan Leaf blijft met 95 aanvragen toch veruit de populairste batterij-elektrische wagen bij particulieren in Vlaanderen.

Laadpunten

Om vertrouwen te wekken bij de Vlaamse bestuurder zijn voldoende publieke laadpunten belangrijk. Op één jaar tijd is het aantal bijna verdubbeld van 1726 laadpunten in februari 2018 naar 3047 in februari 2019. De uitrol van het laadpuntenplan zit daarmee op schema. Tegen eind 2020 zullen er 5000 extra publieke laadpunten staan.

Marktaandeel

Naast het aantal premie-aanvragen door particulieren tijdens het voorbije kwartaal, is ook het totale marktaandeel van batterij-elektrische wagens in Vlaanderen opvallend gestegen. Volgens de inschrijvingscijfers van de FOD Mobiliteit bedroeg het marktaandeel van volledig elektrische voertuigen in de maand maart voor het eerst meer dan twee procent (2,32%).

Bij de bedrijfswagens gaat het zelfs om bijna 7 procent. De vergroening van de fiscaliteit speelt hier een belangrijke rol.

Voor het eerste kwartaal van 2019 bedraagt het marktaandeel van volledig elektrische voertuigen 1,65 procent. Over heel 2018 bekeken was dat maar 0,82 procent. Het gaat hier dus om een verdubbeling.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “De aankoop van volledig elektrische voertuigen stijgt nu al gestaag sinds september, met een piek in maart. Hierdoor durven we te spreken van een onmiskenbare tendens.”

Groepsaankoop

In totaal reden er op 31 maart in Vlaanderen 36.497 elektrische wagens rond, waarvan bijna 10.000 batterij-elektrische en ruim 27.000 plug-in hybrides; wat neerkomt op een aandeel van respectievelijk 0,26 en 0,77 procent op onze Vlaamse wegen.

In januari lanceerde de Vlaamse overheid voor het eerst een groepsaankoop voor elektrische wagens. Daarmee kunnen Vlamingen voordeliger een batterij-elektrische wagen aankopen en wint het elektrisch rijden aan vertrouwen. Geïnteresseerden kunnen nog intekenen tot 15 mei, maar de interesse is nu al groot.

“We doen er alles aan om de Vlaming aan het elektrisch rijden te krijgen. Via onze premies, de vergroening van de fiscaliteit, voldoende laadpunten in Vlaanderen, financiële steun voor concrete projecten, sensibiliseringscampagnes en een groepsaankoop. Al deze zaken samen werpen stilaan hun vruchten af. De versnelling naar elektrificatie is ingezet, al blijft er nog een hele weg te gaan”, besluit Lydia Peeters.

Voor meer info: https://www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief