Nieuws

27 september 2020

Privébussen versterken De Lijn tijdens schoolspits vanaf begin oktober

Vanaf begin oktober krijgen de bussen van De Lijn versterking van privébussen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) nam het initiatief om extra autocars in te zetten op lijnen die momenteel het drukst bezet zijn tijdens de schoolspits.

Sinds de start van het schooljaar kregen heel wat reizigers te maken met een drukke bezettingsgraad op de bussen van De Lijn. Ondanks de inzet van de maximale vervoercapaciteit van VVM De Lijn en het herbekijken van de rittenschema’s, bleef er op diverse plaatsen nood aan bijkomende capaciteit. Daarom werd op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters door de Vlaamse regering beslist om het nodige budget vrij te maken voor de inzet van privébussen. De markt van de autocars/privébussen is door de coronacrisis hard geraakt, waardoor zij de nodige extra capaciteit ter beschikking hebben.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Met de Vlaamse regering hebben we 12,5 miljoen euro uitgetrokken voor extra bussen die alvast blijven rijden tot eind december. Na de beslissing op 11 september waren er nog praktische hindernissen voor het onmiddellijk inzetten van de privébussen. De Lijn ging in overleg met de private autocarsector, de ritten waar versterking moet komen werd in kaart gebracht en een spoed aanbestedingsprocedure werd gelanceerd. Vanaf begin oktober zullen de privébussen ingezet worden.”

De Lijn heeft een aanbestedingsprocedure opgestart en alle private bus en autocarbedrijven kunnen offerte indienen tot uiterlijk dinsdag 29 september aanstaande. Vervolgens wordt er binnen de administratie van De Lijn alles verwerkt en men verwacht de toewijzing van de ritten te kunnen doen uiterlijk op donderdag 1 oktober. Daarna is er nog een beperkte periode nodig waarin de privébusbedrijven zich voorbereiden op de exploitatie, die dan vanaf 5 oktober zal starten.

"Persoonlijk had ik graag alles uitgerold gezien tegen donderdag 1 oktober zeker nu het weer slechter wordt, maar ik besef dat er haal wat workload en planning gepaard gaat met de inzet van 300 extra ritten. Ik ben alleszins tevreden dat vanaf maandag 5 oktober aanstaande ook onze studenten veilig het openbaar vervoer kunnen nemen voor hun woon-schoolverplaatsingen", aldus Lydia Peeters.

Het is de bedoeling dat een privébus achter de bus van De Lijn rijdt, en dus dezelfde route volgt waarbij dezelfde haltes worden aangedaan. Als de bus van De Lijn grotendeels volzet is, dan kunnen de reizigers gebruik maken van de privébus, die met het label “versterkte rit” zal rijden. Op die manier kan de drukte tijdens de schoolspits veel beter worden gespreid en zullen de bussen van De Lijn worden ontlast. Net zoals op de bussen van De Lijn dienen de reizigers ook op de privébussen een mondmasker te dragen en voorzien te zijn van een geldig vervoerbewijs.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief