Nieuws

16 augustus 2023

Projectoproep laadinfrastructuur voor zwaar vervoer levert 7169 laadequivalenten op

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken maakt bekend dat er 7169 laadequivalenten (CPE) geïnstalleerd zullen worden aan laadinfrastructuur voor zwaar vervoer. Dat is het resultaat van een projectoproep die minister Peeters begin dit jaar lanceerde. De minister hoopt hiermee de drempel voor transporteurs en busmaatschappijen om te investeren in elektrische voertuigen te verlagen. “De oproep was gericht op zwaar vervoer, private bussen en elektrische bestelwagens specifiek voor zero-emissie stadsbelevering. Van de 120 aanvragen zijn er uiteindelijk 109 weerhouden, goed voor 7169 laadequivalenten (CPE). Aanvragen waren mogelijk voor laadinfrastructuur voor zowel publieke als private toegankelijkheid”, aldus minister Peeters.

Vlaams minister Lydia Peeters lanceerde begin 2023 een projectoproep voor laadinfrastructuur voor zwaar vervoer. Aanvragen konden worden ingediend tot eind maart 2023. In totaal werden er 120 aanvragen ingediend. Het departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft de verschillende aanvragen geanalyseerd op ontvankelijkheid wat het uiteindelijke aantal brengt op 109, goed voor een totaalbedrag van 6,4 miljoen euro.

De oproep is een aanvulling op de uitrol van minister Peeters van de vele publieke en semi-publieke laadpunten. Minister Peeters wil via deze projectoproep specifiek de drempel verlagen om te investeren in zero-emissie zwaar vervoer. 

“We moeten in het kader van de klimaatuitdagingen niet enkel de kilometers verschuiven door in te zetten op transport over water en spoor. We moeten de kilometers ook vergroenen door de omslag naar zero-emissievoertuigen vanuit Vlaanderen mee te ondersteunen”, aldus minister Peeters.

VIAVIA

Minister Peeters heeft de ambitie om van Vlaanderen nummer 1 te maken als het over zero-emissie vrachtvervoer gaat. Hiervoor heeft ze het project VIAVIA (Vrachtvervoer Intelligent Aanpassen en Vergroenen via een Integrale Aanpak’ gelanceerd. 

“Het multidisciplinair team zal de komende jaren de transitie naar zero-emissie in goede banen leiden, met het VIL als coördinator. Zij zullen zich o.a. focussen op zero-emissiegoederenvervoer over de weg, duurzame stadslogistiek en multimodale corridors”, duidt Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief