Nieuws

6 februari 2020

Sensibilisering rond motorrijden blijft nodig

Met de lente voor de deur start ook het nieuwe motorseizoen en moet er terug de nodige aandacht uitgaan naar motorrijders in het verkeer om ongevallen te vermijden.

Er bestaan een aantal dieptestudies waarin de oorzaken van motorfietsongevallen bestudeerd werden.De Belgische MOTAC (Motorcycle accident causation)-studie is er daar eentje van. Deze studie stelt dat minstens 36% van de motorrijders die bij een ongeval betrokken zijn met een overdreven snelheid reden (d.w.z. een snelheid boven de maximale toegelaten snelheidslimiet). Een latere studie van VIAS toont ook aan dat motorrijders er een hogere gemiddelde snelheid op aanhouden dan automobilisten. Daarnaast blijkt uit diezelfde MOTAC-studie dat een groot deel van de ongevallen met motorrijders veroorzaakt wordt door controleverlies over het voertuig.

Vlaams minister van Mobiliteit: “Om de verkeersveiligheid van motorrijders te verhogen blijven we inzetten op sensibiliseringscampagnes zoals de ‘Dag van de Motorrijder”. Met dit event willen we motorrijders klaarstomen voor het komende motorseizoen maar ook andere weggebruikers alert maken op de aanwezigheid van motorfietsers.”

VSV organiseert op 29 maart voor de vijfde keer op rij de “Dag van de Motorrijder”. Op deze dag kunnen motorrijders op 19 locaties in Vlaanderen hun rijkunsten opfrissen en hun motor en banden onderwerpen aan een technisch nazicht. Met de Dag van de Motorrijder werd de voorbije jaren een groeiend aantal motorrijders bereikt en het aantal partners dat mee vorm geeft aan deze dag stijgt ieder jaar. Tot het voorbije weekend werden al 1.308 plekken gereserveerd voor deelname aan één van de activiteiten.

Link naar de website: https://www.dagvandemotorrijder.be/

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief