Nieuws

15 mei 2024

Slimme verkeerslichten op de Kuringersteenweg in Hasselt

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt aan de ombouw van vijf opeenvolgende verkeerslichteninstallaties op de Kuringersteenweg (N2) in Hasselt. Tussen het kruispunt met de Grote Baan en Herkenrodedreef komen nu al slimme verkeerslichten. Later dit jaar worden het intelligente verkeerslichten (iVRI). De verkeerslichten op eerste kruispunt, namelijk Kuringersteenweg x Grote Baan vlak na de spoorwegbrug komende van Hasselt-Centrum, zijn omgebouwd en in dienst genomen. De Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken en de Vlaamse minister voor Werk, Economie, Innovatie en Landbouw woonden de werken bij. De Vlaamse overheid maakt voor de ombouw van de vijf kruispunten 1 miljoen euro vrij.

Slimme verkeerslichten

De aanpassing van reguliere verkeerslichten naar slimme verkeerslichten - en later intelligente verkeerslichten - zorgt ervoor dat het verkeer vlotter en veiliger op de drukke steenweg kan verlopen. Slimme verkeerslichten detecteren de verschillende weggebruikers aan de hand van sensoren in het wegdek.

Vandaag worden de slimme verkeerslichten in dienst genomen. De lichten worden onmiddellijk uitvoerig getest. Zo moet het oranje knipperlicht automatisch aanspringen als bijvoorbeeld een rood sein defect is. De testen gebeuren onder politiebegeleiding, zodat het verkeer niet helemaal in de war raakt en er onveilige situaties ontstaan.

"De aanpassingen gebeuren als voorbereiding op de omschakeling naar intelligente verkeersregelinstallaties. De koppeling met de software in de cloud gebeurt in de loop van dit najaar. Vandaag zijn in Limburg al 22 punten met intelligente verkeerslichten in gebruik. 39 andere kruispunten krijgen binnenkort de nodige technologie om ‘intelligent’ te zijn. Daarnaast zijn er nog minstens 15 andere punten die in 2024 worden omgevormd naar slimme verkeersregelinstallaties,” vertelt de Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken.

Na de indienstname volgt een observatieperiode en wordt indien nodig bijgestuurd. De werken lopen nog tot september 2024.

Meer informatie over intelligente verkeerslichten kan u hier vinden.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief