26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
21 februari 2019
Belga | Een vernieuwde renovatiepremie, een warmtepompboilerpremie ... Er verandert momenteel een en ander op premiegebied in Vlaanderen. De recentste nieuwigheid is de sloop- en heropbouwpremie van 7.500 euro, die vanaf 1 maart kan worden aangevraagd.
In dertien Vlaamse steden geldt al langer een btw-tarief van 6 procent voor wie een gebouw sloopt en er een woning of appartementsgebouw bouwt. Elders betaalt je 21 procent btw.
Omdat overal 6 procent btw invoeren mogelijk op Europese bezwaren stoot, heeft de Vlaamse regering beslist om buiten die dertien steden een sloop- en heropbouwpremie in te voeren. Die bedraagt 7.500 euro, "wat ongeveer overeenkomt met het verschil tussen 6 en 21 procent btw", zo zei Vlaams minister van Financiën Lydia Peeters (Open Vld) donderdag op de bouw- en verbouwbeurs Batibouw in Brussel.
Aanvragen voor de sloop- en heropbouwpremie kunnen vanaf 1 maart worden ingediend, zo bevestigde het Vlaams Energieagentschap. Ze gelden voor omgevingsvergunningen die zijn aangevraagd sinds 1 oktober vorig jaar en tot eind oktober van dit jaar. Er is 15 miljoen euro voor uitgetrokken, wat overeenkomt met 2.000 projecten.
De premie is enkel bestemd voor particulieren, en indien ze geen aanspraak kunnen maken op de 6 procent btw voor sloop- en heropbouw. Ook wie sloop en heropbouw apart meldde, kan in aanmerking komen. De premie wordt uitbetaald binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld.
Sinds 1 februari is daarnaast de vernieuwde renovatiepremie van kracht. Die verenigt de vroegere renovatie- en verbeteringspremie. De vernieuwde renovatiepremie is bestemd voor particulieren en voor woningen die minstens 30 jaar oud zijn. De premie is afhankelijk van het inkomen. De aanpassingspremie, die specifiek gericht is voor bepaalde woningaanpassingen voor senioren, blijft wel apart bestaan.
Begin dit jaar werd ook een warmtepompboilerpremie gelanceerd. De premie - tot 400 euro - loopt de komende vijf jaar en dooft langzaam uit. Ook bedrijven kunnen er gebruik van maken. Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan het sanitair water. Zo'n toestel is tot 70 procent zuiniger dan een elektrische boiler.
Voor zonneboilers (waarbij de energie van de zon wordt gebruikt om water op te warmen) bestaat er al langer een premie. Die is dit jaar behouden op 550 euro, ondanks eerdere plannen om ze te verlagen.
Een overzicht van alle mogelijke premies die je kan krijgen voor bepaalde werken (denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, beglazing, waterbesparing, leningen ...) staat op www.premiezoeker.be.