Nieuws

18 maart 2019

Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagd

De sloop- en heropbouwpremie die sinds 1 maart 2019 beschikbaar is, is al meer dan tweehonderd keer aangevraagd. Het gaat om een eenmalige korting van 7500 euro, voor wie een vervallen pand sloopt en heropbouwt en geen aanspraak kan maken op het gunstige BTW-tarief van 6 procent zoals in 13 Vlaamse kernsteden het geval is. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Blijkbaar zaten heel wat mensen te wachten op deze korting. Nog beter zou zijn om het lagere BTW-tarief voor sloop en heropbouw naar heel Vlaanderen uitgebreid te zien, maar in afwachting daarvan is de sloop- en heropbouwpremie voor vele Vlamingen een mooi alternatief.”

Begin februari keurde de Vlaamse regering de sloop- en heropbouwpremie definitief goed. Het gaat om een premie van 7500 euro voor wie een woning sloopt en vervangt door een energetische nieuwbouw. Met deze premie wil de Vlaamse overheid energetische vervangbouw aanmoedigen voor huizen waarvoor een ingrijpende renovatie onhaalbaar of onbetaalbaar is.

De premie kan sinds 1 maart worden aangevraagd (door technische problemen was het enkele dagen later) op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Ze is inmiddels meer dan tweehonderd keer aangevraagd.

Lydia Peeters: “Dat de premie zo snel zo veelvuldig wordt aangevraagd, toont aan dat de sloop- en herbouwkorting een nuttig instrument is om ons woningpatrimonium sterk energetisch op te waarderen.”

Voorwaarden

De premie kan online worden aangevraagd voor sloop- en heropbouwvergunningen die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 worden aangevraagd. Bijkomende voorwaarden en termijnen zijn terug te vinden op de site van het VEA. De premie wordt uitbetaald drie maanden nadat de sloop is vastgesteld.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Renovatie is bij sommige woningen niet meer haalbaar of betaalbaar. Met deze sloop- en heropbouwpremie geven wij de Vlaming alvast de kans om deze woning te vervangen door een energiezuinige woonst. Het is bevorderend voor de kwaliteit van het Vlaamse woningpark en zal ook bijdragen tot een lager energieverbruik.”

Voor meer info over de voorwaarden en het aanvragen van de premie zelf kan u terecht bij het VEA: https://www.energiesparen.be/sloop-en-heropbouwpremie

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief