Nieuws

18 december 2023

Spitsstrook E314 richting Brussel: veertien borden met ‘rijstrooksignalisatie’ opgehangen

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op 12 en 13 december veertien borden met ‘rijstrooksignalisatie’ opgehangen op de weghelft voor de rijrichting Brussel van de E314. De komende weken zullen de borden verbonden en geprogrammeerd worden. Daarna zal Wegen en Verkeer ze testen. Volgens de huidige planning zal het agentschap de acht kilometer lange spitsstrook begin 2024 openstellen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Het verkeer richting Limburg wordt op de E314 tussen het viaduct van Wilsele en Aarschot nu al dynamisch beheerd, dankzij meetlussen in het wegdek en camera’s en portieken met digitale borden. Hierdoor levert de spitsstrook alvast een vlotter verkeer op richting Limburg. Op dit moment neemt AWV de nodige voorbereidingen om ook de spitsstrook in de andere rijrichting, richting Brussel, in gebruik te nemen. Met het plaatsen van de dynamische borden boven de rijstroken is alvast een belangrijke stap gezet. Begin 2024 zal de spitsstrook ingeschakeld kunnen worden”, duidt minister Peeters.

Spitsstrook richting Lummen open sinds 2022

Op woensdagochtend (13 december) opende Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het viaduct van Wilsele, dat de afgelopen vier jaar een grondig onderhoud kreeg. Het viaduct werd ook lokaal verbreed, om plaats te maken voor de spitsstrook in de rijrichting van Lummen - minister Peeters opende die laatste spitsstrook al op 25 februari 2022. Begin 2024 zal ook de spitsstrook in de andere rijrichting in gebruik genomen worden.

Wat is een spitsstrook?

Een spitsstrook is een extra rijstrook aan de rechterkant van de snelweg. Op drukke momenten, tijdens de avond- of ochtendspits en bij evenementen, zorgt de spitsstrook voor extra capaciteit zodat het verkeer vlotter kan doorrijden. Als de spitsstrook open is, geldt ze als de meest rechtse rijstrook. De dynamische borden boven de snelweg geven aan wanneer de spitsstrook open is of niet: een groene pijl betekent dat je de spitsstrook mag gebruiken, bij een rood kruis is de spitsstrook gesloten. Dan doet de spitsstrook dienst als pechstrook en is het verboden ze te gebruiken.

Acht spitsstroken in Vlaanderen actief

Zodra de spitsstrook op de E314 richting Leuven/Brussel in dienst genomen is, zullen er in Vlaanderen acht spitsstroken in gebruik zijn. De spitsstrook op de E314 richting Brussel is specifiek gericht op de ochtendspits, net zoals de spitsstrook op de E17 richting Antwerpen tussen De Pinte en Zwijnaarde. De twee spitsstroken (een, per rijrichting) op de E313 Beringen - Lummen zijn in de eerste plaats bedoeld om de ochtend- en de avondspits te verlichten. Alle andere spitsstroken zijn op de avondspits gericht.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief