Nieuws

26 april 2023

Stad en Vlaamse overheid maken Bilzen samen verkeersveiliger

Vlaams minister Lydia Peeters opent nieuw verlichte oversteekplaatsen in Munsterbilzen

De stad Bilzen werkt iedere dag aan meer verkeersveiligheid, op gewestwegen gebeurt dat in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bracht een werkbezoek aan Munsterbilzen om twee vernieuwde oversteekplaatsen officieel te openen op de gewestweg N730. “In Limburg worden er in 2022 en 2023 100 bijkomende oversteekplaatsen veiliger ingericht met nieuwe punctuele LED-verlichting boven de weg. Zo staat de actieve weggebruiker letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers bij het oversteken”, aldus minister Peeters.

Verhoogde zichtbaarheid zorgt voor meer verkeersveiligheid

Via een analyse van de bestaande oversteekplaatsen, bepaalde AWV waar bijkomende verlichting nodig is. Het gaat voornamelijk om locaties in schoolomgevingen en op schoolroutes, maar ook op gewestwegen waar frequent voetgangers en/of fietsers oversteken. De punctuele LED-verlichting zorgt voor een positieve contrastverlichting waardoor fietsers en voetgangers goed zichtbaar zijn bij het oversteken. Ook overdag maakt de aanwezigheid van de opvallende geel-zwarte galgpalen de oversteekplaatsen extra duidelijk voor automobilisten.

De extra verlichte zebrapaden bevinden zich ter hoogte van MC St.-Jozef en aan de Zavelstraat. De gewestweg die Munsterbilzen doorkruist, krijgt veel verkeer te verwerken. Dagelijks passeren hier gemiddeld 11.500 voertuigen. Dan zijn die nieuw verlichte oversteekplaatsen geen overbodige luxe. Allebei maken ze deel uit van populaire schoolroutes. Om de doortocht in Munsterbilzen nog veiliger te maken, zijn wij vragende partij om samen met het Agentschap Wegen en Verkeer een streefbeeldstudie op te starten. Zo’n studie kan ingrepen bevatten om de kern van Munsterbilzen duurzamer, leefbaarder en meer future-proof te maken.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Deze legislatuur wil ik de verkeersveiligheid in schoolomgevingen én op schoolroutes drastisch verhogen voor onze actieve weggebruikers. Onveilige fietsroutes zijn vaak voorkomende klachten van stappers en trappers én de reden waarom ouders hun kinderen niet te voet of met de fiets naar school laten gaan. Het is een bewuste keuze om onze oversteekplaatsen in de buurt van scholen en op schoolroutes veiliger te maken. In 2023 trekken we deze lijn verder door, In Limburg alleen gaat het dan om een investering van 3,45 miljoen euro voor een 100-tal locaties.”

Burgemeester Bruno Steegen is verheugd over de komst van minister Peeters:

“Dit is de perfecte gelegenheid om de minister te bedanken voor de gezamenlijke realisaties in Bilzen. Anderzijds staan er de komende periode heel wat belangrijke projecten op stapel, waarbij de stad eveneens kan rekenen op tussenkomsten van de Vlaamse overheid. Samen zetten we onze schouders onder een kwalitatieve en veilige toekomst voor Bilzen. De volgende jaren investeren AWV en de stad samen meer dan tien miljoen euro.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief