Nieuws

16 oktober 2022

Stalen fietsbrug helchteren ligt op zijn plek na 8 uur durende inhijsoperatie

Met het inhijsen van de fietsbrug over de Grote Baan (N715) in Helchteren wordt een tweede realisatie van het project Noord-Zuid Limburg zichtbaar op het terrein. Op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters werkt de Werkvennootschap nu al een verbeterde fietsveiligheid in Houthalen-Helchteren. Voor de realisatie van de fietsbrug voorziet minister Peeters een investeringsbedrag van 5 miljoen euro. “Het gaat niet alleen vooruit met het grote project van de Noord-Zuid, we werken ook nu al volop aan cruciale fietsinfrastructuur. De fietspaden langs de Grote Baan hebben we net vernieuwd, en deze nacht plaatsten we de fietsbrug over deze belangrijke verbinding in Helchteren-Noord. Hiermee werken we een missing link weg op de fietssnelweg F74. Technisch verliep alles vlot en veilig, en binnenkort hebben we niet alleen een nieuw rust- en uitkijkpunt voor de lokale en regionale fietser, het wordt hier meteen ook volledig veilig voor alle actieve weggebruikers om de Grote Baan over te steken”, duidt minister Peeters.

Om 22 uur zaterdagavond ging de Grote Baan in Helchteren dicht voor het doorgaande verkeer tussen Hasselt en Pelt. Met enorme kranen en machines werd de hoofdburg over de Grote Baan gelegd. De stalen fietsbrug is 45 meter lang en weegt maar liefst 140 ton. Zondagochtend werden de werken afgerond en de Grote Baan opnieuw opengesteld voor het verkeer.

Wie de inhijsoperatie wilde zien, kon ter plaatse komen kijken op de Grote Baan of alles meevolgen via een livestream op de Facebookpagina van Noord-Zuid Limburg.

Fietsbrug in gebruik vanaf maart 2023

De hoofdbrug is alvast geplaatst en de aannemer zal de komende maanden verder werken aan de aanloophellingen. Ook het fietspad aan de westkant van de Grote Baan, tussen de Kievitwijk en de nieuwe brug, wordt net als de bushaltes vernieuwd. Nadat ook alle groenzones begin volgend jaar rond de brug zijn aangeplant, zal de fietsbrug vanaf maart volledig gebruiksklaar zijn. Fietsers en voetgangers zullen dan op een veilige en comfortabele manier de Grote Baan kunnen oversteken. De fietsbrug zal namelijk deel uitmaken van de F74 Hasselt - Eindhoven via Pelt.

De Werkvennootschap, echte bruggenbouwers

‘’De Werkvennootschap bestaat nu vijf jaar, en hun werking komt stilaan op kruissnelheid. Naast Werken aan de Ring (Brussel), R4WO (Gent) werd ook eindelijk de knoop doorgehakt voor het complex project Noord-Zuid Limburg. In heel Vlaanderen zijn er verschillende projecten in uitvoering. Zo is deze fietsbrug maar liefst één van acht fietsbruggen die ze dit jaar in Vlaanderen bouwen. Zo werken we ook via dit vehicel van de Vlaamse overheid aan onze nodige modal shift naar meer duurzame verplaatsingen.’’ aldus minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief