Nieuws

1 maart 2023

Start voorbereidende werken voor nieuwe fietsbrug Boslaan

Deze week start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de eerste voorbereidende werken voor de realisatie van de nieuwe fietsbrug over de Boslaan (N75). “De brug gaat de natuurgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen aan beide zijden van de Boslaan verbinden voor fietsers en voetgangers”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Vermoedelijk einde maart start de effectieve constructie van de fietsbrug, die ongeveer één jaar in beslag zal nemen. De werken vinden plaats met beperkte hinder voor het verkeer.

Die fietsbrug komt ter hoogte van recreatiedomein Sparrendal. Om de werken aan de fietsbrug zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wordt de vrijgemaakte zone in de omgeving van de parking Sparrendal nu eerst klaargemaakt met hekken en de werfkeet. Ook zijn er de eerste grondwerken en worden sonderingen uitgevoerd. De effectieve infrastructuurwerken starten vermoedelijk eind maart.

Imposant en beeldbepalend bouwwerk

“De fietsbrug, afgewerkt met cortenstaal, wordt straks vijf meter breed, met een ruim fietspad van drie meter. De totale lengte bedraagt 255 meter. De overspanning over de Boslaan meet 34 meter met een hoogte van 6 meter boven de rijbaan. Twee aanloophellingen zorgen dat fietsers vlot en comfortabel de hoogteverschillen kunnen overbruggen. Aan weerskanten van de brug komt een leuning,” aldus minister Peeters.

Fietsbrug is centrale spil in ruim fietsverhaal

De fietsbrug verbindt de Hoeveweg met de Lieve Moenssenslaan en wordt een hefboom en katalysator voor de regio. Lokaal ontstaat er een volwaardige toegangspoort voor fietsers naar Terhills en wordt de Lieve Moenssenslaan beter bereikbaar. Op ruimere schaal creëert de brug een rechtstreekse fietsverbinding tussen As en Dilsen-Stokkem.

Bouw ecoduct: vanaf najaar 2023?

Ook voor waardevolle fauna en flora snijdt de Boslaan de natuurgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen in twee. Daarom plant AWV een ecoduct, op ongeveer 600 meter van de fietsbrug, in de richting van As. Op het ecoduct “Ecoduct Dilserbos” zal ook ruimte zijn voor zachte recreatie (voornamelijk wandelaars). De werken voor bouw van het ecoduct starten vermoedelijk in het najaar van 2023. Het gaat om een projecten met partners Agentschap Wegen en Verkeer, het Agentschap voor Natuur en Bos, Departement Omgeving en de stad Dilsen-Stokkem.

Alle info over het project vind je via www.wegenenverkeer.be/dilsen-stokkem

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief