Nieuws

3 juli 2020

​Subsidie fietssnelweg naar luchthaven Zaventem goedgekeurd

Vandaag keurde de Vlaamse regering de subsidie van 513.795,58 euro goed voor het fietssnelweg de ’S-Bocht’ of ook F3s genoemd langs spoorlijn 36 (HST-fietsroute) en de A201 Leopoldlaan. Ook de provincie Vlaams-Brabant zal hetzelfde subsidiebedrag toekennen voor deze werken. De aanleg van deze fietssnelweg is een samenwerking tussen het Vlaamse Gewest, de Provincie Vlaams-Brabant Brussels Airport Company nv en de gemeente Zaventem. De werken zullen starten na de zomer.

De zogenaamde ’S-bocht’ is een strategische aantakking van de F3 fietssnelweg Leuven-Brussel, één van de prioritaire fietssnelwegen in Vlaams-Brabant en deel van het FietsGEN (Gewestelijk Expresnetwerk) tussen Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijke gewest. De S-bocht is 1,8 km lang en zal aangelegd worden tussen fietssnelweg F3 en de A201 Leopoldlaan. Deze fietssnelweg is een deel van een route uit het gewenste bovenlokale functionele fietsroutenetwerk van de provincie Vlaams-Brabant.

De S-bocht komt grotendeels te liggen in de bedding van de voormalige spoorlijn. Aan de oostkant zal de S-bocht aansluiten op fietssnelweg F3 ten oosten van de kruising van de Martinusweg met het Nossegemwegje. Aan de westkant zal de S-bocht aansluiten op een nieuw project van de gemeente Zaventem voor verbetering van het huidige onverharde pad langs de muur van de begraafplaats van Zaventem die vervolgens aansluit op de Kerkhoflaan. Tot slot sluit de S-bocht aan de noordkant aan op de A201 Leopoldlaan ter hoogte van de Heidestraat en krijgen fietsers zo toegang tot de luchthaven.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “We investeren komende jaren sterk in verkeersveilige en comfortabele fietssnelwegen zoals deze S-bocht. Met een Vlaamse subsidie van meer dan 500.000 euro zorgen we voor een vlotte verbinding met de luchthaven van Zaventem. Samen met de provincie Vlaams-Brabant gaan we voor een snellere realisatie van dit project. De S-bocht maakt onderdeel uit van het project ‘Werken aan de Ring’, wat de mobiliteit in de Vlaamse Rand sterk moet verbeteren. De Vlaming heeft de fiets (her)ontdekt en met de Vlaamse regering willen wij iedereen stimuleren om die fiets te blijven gebruiken, zeker in het kader van woon-werk en woon-schoolverkeer.”

Gedeputeerde van Mobiliteit Tom Dehaene: “De F3 is een veelgebruikte woon-werkroute die we met de realisatie van de S-bocht rechtstreeks kunnen verbinden met de luchthaven, een belangrijke werkgever in onze regio. De S-bocht zal worden aangelegd met een comfortabele asfaltverharding van 3,5m breed met verlichting. Door deze investering vergroten we het potentieel van de F3 en hopen we meer werknemers en reizigers te overtuigen de fiets te gebruiken voor verplaatsingen naar de luchthaven. Samen met Vlaanderen investeren we de volgende jaren volop in de fietssnelwegen in onze provincie.”

CEO Brussels Airport Arnaud Feist: “Met 70.000 passagiers per dag (buiten coronacrisis), 24.000 werknemers en nog eens duizenden pendelaars die op de luchthaven overstappen, is het evident om als luchthaven slimme mobiliteit te promoten. Momenteel komt ongeveer 1% van de luchthavenmedewerkers met de fiets naar het werk, er is dus nog een enorm potentieel. Met de aanleg van de veilige en snelle aftakking van de fietssnelweg hopen we dat percentage snel te doen toenemen”.

Burgemeester Zaventem Ingrid Holemans: “De uitvoering van de S-bocht past binnen de strategie van de gemeente Zaventem om tijdens deze legislatuur volop in te zetten op de realisatie van een veilig en comfortabel fietsroutenetwerk. De S-bocht zal een bijkomende stimulans geven om de fiets te gebruiken voor het woon-werkverkeer naar de luchthaven, en zo hopelijk ook onze overgesatureerde (auto)wegen wat minder druk maken… Het is zeker een extra hulpmiddel om onze schoolgaande jeugd in een verkeersluwere en veiligere omgeving ook vaker de fiets te laten gebruiken.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief