11 september 2024
Minister Peeters: “Participatie is de fundering van de definitieve…
Lees meer
Nieuws
27 februari 2019
Het Belang van Limburg | In aanwezigheid van Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) zijn gisterenavond twee nieuwe energielaboratoria in de T2-campus op het Thor Park in Genk officieel geopend en voorgesteld aan het publiek. Het gaat om labo's waar cursisten leren omgaan met de nieuwste technieken rond klimaatsystemen en duurzaam energiebeheer.
De Vlaamse ministers Lydia Peeters, Muyters en Vandeurzen waren aangekonidgd, maar alleen Lydia Peeters kon de opening bijwonen. Muyters liet zich vervangen door Zuhal Demir en Vandeurzen had nog wat vragen te beantwoorden in het Vlaams parlement. Het project wordt alleszins gedragen, vooral ook omdat de markt steeds meer om technici roept die bedrijven en organisaties kunnen helpen in de transitie naar duurzame systemen. Zo ook in wat in de vaktermen gekend is als de HVAC (heating, ventialtion en air-conditioning). "Een vakgebied dat zeer snel evolueert omdat de nood aan lage energieverbuikende systemen zich almaar opdringt", zegt Dirk Vanstippelen van Syntra. "Het is dan ook niet alleen belangrijk dat jongeren zich scholen en op de hoogte zijn van de nieuwste technieken, maar ook ervaren installateurs. We merken dat dit soort technici hun weg naar ons vinden. We hebben in totaal 39 HVAC-opleidingen. De gemiddelde leeftijd bedraagt 43 jaar. 86 procent van onze cursisten in deze afdeling is gestuurd door een firma." Vanstippelen weet dat sinds de opening van de T2-campus het aantal cursisten met ruim twintig procent is toegenomen. Komend jaar staat ook de opleiding energiecoach op het programma.
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Om de energietransitie te doen slagen, hebben we betrouwbare technici nodig, die de nieuwste technologieën kennen en ze vakkundig plaatsen. Uiteraard kan dit alleen dankzij goede opleidingen. T2-campus Genk is zich bewust van deze noodzaak en speelt met zijn kwaliteitsvol aanbod precies in op wat de markt nodig heeft.”
Energiedak
Voor het energielab op de campus hebben cursisten van de VDAB een energiewoning van zo'n tweehonderd vierkante meter ontworpen en geplaatst. Daar kunnen cursisten in reële situaties oefenen op alles wat met energie te maken heeft. Volgens Tinne Lommelen van de VDAB volgt er binnenkort ook een energiedak waar trainees ervaring kunnen opdoen in technieken van windmolens, zonnepanelen en warmtepompen. Het gaat allemaal om opleidingen die deel uitmaken van de lijst van knelpuntberoepen. De initiatiefnemers hopen dan ook voldoende deelnemers te kunnen klaarstomen die beantwoorden aan de noden van de markt. Voor beide labs zijn zestig apparaten en toestellen in gebruik genomen. Kostprijs 500.000 euro.