Nieuws

6 mei 2019

Technisch Instituut Sint-Michiel opent eigen energiehuis

Het Belang van Limburg | Tijdens de opendeurdag van het Technisch Instituut Sint-Michiel (TISM) kwam Vlaams minister van Energie Lydia Peeters gisteren langs om het energiehuis op de campus te openen.

De minister was danig onder de indruk van wat de leerkrachten en leerlingen op de Breese scholencampus in hun mars hebben. “Tegenwoordig zijn duurzaamheid, milieu en energiebeheer geen loze termen meer”, aldus directeur Luc Evens van het TISM. “Als nijverheidsschool kan je dan zonnepanelen op je dak installeren of in de theorielessen hierover spreken, maar dan zouden we toch tekortschieten. We moeten onze leerlingen daadwerkelijk in contact brengen met nieuwe ontwikkelingen. Dat hebben we gedaan door een energiehuis te bouwen. In dit gebouw van 60 vierkante meter installeerden, gebruiken en beheren onze leerlingen zelf alle moderne technologieën zoals zonnepanelen, warmtepompboilers en isolatiemateriaal. Alles werd gerealiseerd door de leerlingen van het zesde jaar industriële wetenschappen, houttechnieken en elektrische installatietechnieken in het kader van hun eindwerk.” Het energiehuis bestaat uit een technische ruimte en een leslokaal annex demonstratieruimte.

Minister Peeters vond het een hele eer om het energiehuis officieel te openen. “Ik ben enorm onder de indruk van wat hier gepresteerd wordt”, aldus Peeters. “Ook de manier waarop de leerlingen het project voorgesteld hebben, is top. Dit geeft mij ook vertrouwen in onze toekomst: de doelstellingen die we op het vlak van milieubeheer en duurzaamheid moeten halen, zijn heel hoog, maar als onze jeugd op deze manier opgeleid wordt, dan hebben we niets te vrezen.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief