Nieuws

26 mei 2021

Terhills Resort: “bewijs hoe reconversie kan slagen”

Lydia Peeters verheugd met opening Terhills Resort by Center Parcs

Het nieuwe vakantiepark ‘Terhills Resort by Center Parcs’ in Dilsen-Stokkem werd vandaag officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Lydia Peeters. Het resort met haar 250 luxe cottages vormt samen met het Terhills Cablepark, Elaisa Wellness, het Terhills Hotel en Maasmechelen Village een unieke bestemming voor zowel toeristen als inwoners van de regio. “Van mijngebied over ontginningsgebied tot een prachtig natuur- en recreatiegebied. Als burgemeester heb ik sinds mijn aantreden de schouders onder dit dossier gezet. Het was geen gemakkelijk parcours, maar de realisatie mag gezien worden”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister en titelvoerend burgemeester van Dilsen-Stokkem.

Wat vroeger een steenkool- en grindwinningsite was, heeft nu plaatsgemaakt voor een uiterst groen vakantiepark, vlakbij het Nationaal Park Hoge Kempen in Dilsen-Stokkem. Sinds de jaren ‘90 hebben eerst Center Parcs, en daarna LRM, het gebied volledig gerevitaliseerd waardoor de natuur haar gang kon gaan. Hierdoor is een plek ontstaan waar mens en natuur elkaar op unieke wijze kunnen vinden. Terhills Resort, goed voor een investering van meer dan 100 miljoen euro, is een orgelpunt in een lang herbestemmingstraject van de voormalige mijnsite. Het is de grootste investering in de geschiedenis van LRM.

Het resort telt 250 cottages, de vrijstaande accommodaties zijn voorzien van een stijlvolle inrichting, voor twee tot twaalf personen. De Country Club, een prachtig gebouw met panoramisch uitzicht over het meer, herbergt alle centrale faciliteiten zoals het Terland Restaurant met prachtig uitzicht op het meer. Ook biedt het toegang tot de Aqua Garden: een binnenzwembad en een infinity pool in open lucht. De cottages zijn gemaakt van duurzame materialen en ongeveer de helft van de energie van het resort wordt opgewekt door een drijvend zonnepark op de Terhills-site.

Het stadsbestuur onder leiding van de liberale burgemeester Lydia Peeters heeft zich de afgelopen twintig jaar ingezet om een klimaat te creëren voor stadsontwikkeling met ruimte voor toerisme, economie en ondernemerschap. In 2018 heeft de stad de omgevingsvergunning afgeleverd, na een intens proces met alle stakeholders en het ter harte nemen van enkele bezwaren. De realisatie van dit prachtig, duurzaam project is hiervan het mooie resultaat.

Voor Dilsen-Stokkem en bij uitbreiding de hele Maaslandse regio is dit uniek en duurzaam project van groot economisch belang. De vele directe én indirecte jobs die het Terhills Resort met zich meebrengt, vormen een echte opsteker. Ik ben trots dat ik van bij het begin mijn schouders heb gezet onder de realisatie van dit project”, vertelt Lydia Peeters.

Een oase van rust

LRM kreeg met haar dochtervennootschap Terhills NV de opdracht om de voormalige mijnsite van Eisden met haar unieke industriële erfgoed om te vormen tot een bovenregionale toeristisch- recreatieve bestemming. 

“Een geslaagde opdracht want Terhills is een oase van rust. Elk seizoen geeft een andere belevenis en laat je meenemen op een verre reis vlakbij huis. Jaarlijks ontvangt het wandelpark al meer dan 75.000 bezoekers. Vanuit heel het land en ver daarbuiten zakken bezoekers af voor het magnifieke uitzicht vanaf het ‘mooiste panorama van Vlaanderen, de lange wandelroutes (die vrij toegankelijk zijn) en de verschillende activiteiten in het gebied”, zegt Lydia Peeters.

In samenspraak met alle stakeholders werden de fiets- en wandelroutes verder geoptimaliseerd. Zo kun je kiezen voor een route van 3,6 km die je in één uur over de lange terril tot bij het panoramapunt brengt. Een route van 5,4 km naar het panoramapunt, maar ook rond de waterplas van het Terhills Cable Park of de route van 9,5 km die helemaal rond de grote plas gaat, en je een prachtig panorama biedt van zowel de lange terril als de tweelingterril. Deze gaat deels ook door het nieuwe Terhills Resort. Momenteel worden de plannen verder uitwerkt voor een wandel- & fietsponton over het water, dit zal weer voor extra beleving zorgen.

Proeftuin slimme mobiliteit

De site Terhills focust niet enkel op toeristische en recreatieve ontwikkeling maar is ook een proeftuin inzake slimme mobiliteit. LRM, De Lijn en Flanders Make gaan op deze locatie elektrisch aangedreven zelfrijdende shuttles testen op een gesloten mobiliteitslus van 2,5 km. Er is nood aan digitalisering, automatisering en innovatie om een antwoord te bieden aan de mobiliteitsuitdagingen van de toekomst. Zelfrijdende voertuigen zullen in de toekomst deel uitmaken van de mobiliteitsmix en zullen ervoor zorgen dat de kwaliteit van het gedeeld vervoer sterkt stijgt. Vanuit haar beleidsdomein investeert minister Peeters 418.000 euro in dit project.

Terhills kan gezien worden als een kleine ‘stad’ midden in de natuur en maakt van Limburg een proeftuin voor slimme en innovatieve mobiliteitsprojecten zoals autonome voertuigen. Dit zal in de toekomst een bijdrage leveren aan een duurzamere en klimaatvriendelijkere mobiliteit in Vlaanderen”, duidt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit. “Deze ontwikkelingen en projecten inzake geconnecteerde en autonome voertuigen en bijhorende MaaS-applicatie bieden mooie kansen op veiliger en vlotter verkeer.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief