Nieuws

18 mei 2021

Vanuit Vlaanderen investeren we volop in laadinfrastructuur voor elektrische wagens

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, reageert tevreden op de beslissing van de federale regering om enkel nog elektrische bedrijfswagens te laten genieten van een fiscaalvriendelijk regime. “Vanuit Vlaanderen zullen we klaar zijn. We zetten op dit moment de middelen in om tegen 2025 30.000 (CPE) extra laadpalen voor personenwagens te voorzien”, aldus minister Peeters.

Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, is de vergroening van ons wagenpark essentieel. Zelf kwam minister Peeters al eerder met een plan van aanpak om comfort het gebruik van elektrische wagens aantrekkelijker te maken. 

“Door voldoende laadinfrastructuur te voorzien, willen we het comfort voor de bestuurder vergroten”, aldus minister Peeters. “Het inzetten op meer laadinfrastructuur door de federale regering, sluit perfect aan bij mijn plan voor de versnelde uitbouw van zowel publieke, semi-publieke als private laadpunten.”

Minister Peeters heeft alvast als doelstelling om elke 25 km langs de grote verkeersassen oplaadpunten te voorzien. Het gaat hier zowel om snelle als ultrasnelle laders op carpoolparkings, langs snelwegen, op drukke gewestwegen,... 

De zekerheid om altijd nabij te kunnen laden en geen angst te moeten hebben om stil te vallen, zal voor particulieren en bedrijven een sterke stimulans zijn om te kiezen voor zero-emissie voertuigen”, aldus minister Peeters. “Dat de federale regering nu een fiscale stimulans biedt, bouwt perfect verder op mijn Vlaams verhaal om meer particulieren en bedrijven te doen kiezen voor een elektrische wagen.” 

De eerste projectcall komt er deze maand al aan voor semi-publieke laadinfrastructuur op privaat domein.

Potentieelkaarten

Langs de snelwegen en gewestwegen komen verkeersborden met informatie over laadpunten. De procedure om een publieke laadpaal te plaatsen neemt veel tijd in beslag en moet korter. Minister Peeters laat nu de potentiële locaties in kaart brengen om tijd te winnen bij toekomstige installaties. De voorlopige versie van deze potentieelkaarten zal klaar zijn tegen de zomer en worden gefinaliseerd eind dit jaar.   

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief