Nieuws

2 oktober 2023

Tramlijn 4 rijdt opnieuw naar Gentbrugge Moscou vanaf zondagmiddag 1 oktober

Op zondag 1 oktober werd de terugkeer van tramlijn 4 in Moscou feestelijk gevierd. De werken in de Jozef Vervaenestraat zijn dan ook afgerond. In maart 2021 startten De Lijn, stad Gent en FARYS met de vernieuwing van de riolering en de tramsporen, en de heraanleg van de straatinfrastructuur. De buurtbewoners reden samen met schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw en directeur Operaties van De Lijn Dirk Busschaert met de tram over het vernieuwde traject.

Heraanleg Jozef Vervaenestraat en omgeving

Omdat de slijtage van de tramsporen in de bochten zodanig gevorderd was, besloot De Lijn uit voorzorg in november 2017 om de tram niet meer tot aan de eindhalte te laten rijden.

De zone kreeg een totale gevel-tot-gevel-renovatie die goed is voor de komende 40 jaar. Na de werken door de nutsmaatschappijen, startte de gevel-tot-gevel-renovatie door De Lijn, de stad Gent en FARYS in maart 2021: het vernieuwen van de rioleringen, de tramsporen, het wegdek en de voetpaden.

  • De rioleringen werden vernieuwd.
  • De tramsporen werden heraangelegd met een trillingsdempende oplegging vanaf de eindhalte Moscou tot aan het kruispunt Ledebergstraat/ Hundelgemsesteenweg (inclusief het stuk Ledebergstraat ter hoogte van het kruispunt met de Doorgangsstraat).
  • De eindhalte Moscou werd verlengd zodat deze toegankelijk is voor onze langste trams.
  • De herinrichting van de weg omvatte het vernieuwen van de voetpaden, de parkeerstroken, het herinplanten van de nieuwe tramhaltes, de aanleg van het spoor in een doorgaand gewapende betonverharding, de aanpassingswerken en de aansluitingen ter hoogte van de zijstraten.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken:

‘Vandaag wordt De Lijn geconfronteerd met verschillende uitdagingen bij het beheer van haar tramnet ten gevolge van een structurele onderhouds- en investeringsachterstand uit het verleden. Ik wil hier verandering inbrengen en met de nodige investeringen een historisch probleem oplossen. De volgende jaren zullen effectief verbeteringen op het terrein zichtbaar worden en dat zien we hier al meteen in de Jozef Vervaenestraat en Hundelgemsesteenweg. De sporen waren hier 40 jaar oud waardoor de slijtage veel meer trillingen genereerde dan normaal en het spoor versneld loskwam. Dankzij de investering van 9,3 miljoen euro, waarvan De Lijn 2,5 miljoen euro financierde, in de spoorvernieuwing (inclusief trillingsdempende oplegging) kon het wegdek voldoende herstellen.’

Mathias De Clercq, burgemeester Stad Gent:

‘Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, soms ook letterlijk, maar nu zitten we weer goed voor 40 jaar. Ik dank de omwonenden en de reizigers voor hun geduld. Tramlijn 4 is eindelijk weer een volwaardige tramlijn. Het is uitkijken naar de verlenging ervan tot aan de Dampoort in kader van Gent Spoort.’

Dirk Busschaert, directeur Operaties De Lijn:

‘De heraanleg van de tramsporen in de Jozef Vervaenestraat was absoluut noodzakelijk om onze reizigers comfortabel en veilig te vervoeren tussen Gentbrugge/Ledeberg en het centrum van de stad. Door de nieuwste technieken te gebruiken, verhoogt het comfort voor reizigers en chauffeurs. En ook onze langste trams kunnen nu vlot de verlengde eindhalte aandoen.’

Heraanleg Coupure Rechts

De heraanleg van een deel van Coupure Rechts door de stad Gent, De Lijn en Farys is nog steeds aan de gang waardoor tramlijn 4 aan het andere einde beperkt blijft tot de tijdelijke eindhalte Brugsepoort.

Zie website: https://www.delijn.be/nl/nieuws/gent-werken-coupure-rechts/

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief