Nieuws

30 juli 2019

​Tweede reeks projecten goedgekeurd in kader van Lokale Energieprojecten

Het Vlaams Energieagentschap heeft de steun voor een tweede reeks lokale energieprojecten goedgekeurd. Begin juli werden al eens 52 gemeenten geselecteerd, die in totaal voor 1,22 miljoen euro projecten kunnen uitvoeren. Vandaag raakten opnieuw 46 gemeenten bekend, die alles samen 1,4 miljoen krijgen. Zevenentwintig gemeenten ontvangen steun voor één energieproject. Nog eens negentien gemeenten ontvangen steun voor twee ingediende projecten. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “De uitvoering van lokale energieprojecten betekent meer dan een besparing op de energiefactuur van een stad of gemeente. Alle inwoners genieten mee van de vergroening van hun gemeente of stad.”

Van 11 maart tot en met 30 april dienden 130 Vlaamse steden en gemeenten steunaanvragen in voor één of meerdere energieprojecten. De Vlaamse regering had immers eerder 6,2 miljoen euro vrijgemaakt vanuit het Klimaatfonds voor lokale energieprojecten. Na een eerste ronde begin juli, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) inmiddels een tweede reeks projecten beoordeeld en goedgekeurd, in totaal goed voor 1.404.233 euro. Het voorziene fonds van bijna 6,2 miljoen euro zal volledig worden besteed. De komende weken zal het VEA een derde schijf projecten goedkeuren.

46 gemeenten

In totaal kunnen 46 gemeenten straks aan de slag om hun ingediende project uit te voeren. Zevenentwintig gemeenten dienden 1 project in dat steun ontvangt. Negentien van de 46 geselecteerde gemeenten krijgen steun voor twee projecten.

In de provincie Antwerpen gaat het om 12 gemeenten, gevolgd door West-Vlaanderen (10 gemeenten). In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen krijgen bij deze ronde telkens 9 gemeenten de gevraagde steun. In Limburg gaat het om zes gemeenten.

Bedragen

Voor een project dat wordt goedgekeurd, kan een gemeente tot maximaal 1 euro per inwoner en tot 75 procent van de investeringskost aan steun ontvangen. De keuze is vrij, zolang de projecten te maken hebben met energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, groene warmte of elektrische mobiliteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoogrendementsbeglazing in schoolgebouwen, een warmtepomp in het gemeentelijk zwembad, of het vervangen van de straatverlichting door LED-lampen.

Het kleinste bedrag – 6.174 euro – gaat dit keer naar de Vlaams-Brabantse gemeente Bekkevoort, die LED-verlichting wil installeren in de gemeentelijke basisschool. Het hoogste bedrag binnen deze ronde komt de stad Brugge toe: 193.284 euro. Hiermee zullen twee projecten worden gefinancierd: de energetische renovatie van bibliotheek ‘De Biekorf’ en snellaadpalen voor elektrische wagens.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Dankzij geld uit het Klimaatfonds kunnen opnieuw 65 projecten in 46 Vlaamse gemeenten worden uitgevoerd. Daarmee vergroenen we Vlaanderen en vergroten we het draagvlak voor de energietransitie.”

Een overzicht van alle goedgekeurde projecten vind je terug via onderstaande link: https://www.energiesparen.be/call-lokale-energieprojecten-2019

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief