Nieuws

31 maart 2023

Vanaf 1 oktober 2023 kan je ook met speedpedelec rijexamen af te leggen

Vlaanderen telde begin dit jaar 65.650 ingeschreven speedpedelecs. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal toenemen: de speedpedelec wordt alsmaar populairder zeker voor het woon-werkverkeer. Dit komt helaas ook tot uiting in de ongevallenstatistieken. In 2022 vonden er in Vlaanderen 538 ongevallen 1 plaats met een speedpedelec (ter vergelijking, in 2019 waren dat er 196). Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Door de opmars van de speedpedelec is het belangrijk dat ook de examinering wordt aangepast zodat het rijbewijs AM kan behaald worden met zowel een bromfiets als een speedpedelec.” Minister Peeters zorgt ervoor dat deze wijziging mogelijk wordt. Op haar voorstel keurde de Vlaamse Regering hiervoor het voorontwerp van besluit goed en wordt de speedpedelec vanaf 1 oktober 2023 opgenomen in het praktijkexamen AM.

In vijf jaar tijd vertienvoudigde het aantal gebruikers van de speedpedelec. Wie met een speedpedelec wil rijden, moet een rijbewijs AM of A halen tenzij men al het rijbewijs B bezit. Het examen AM diende afgelegd te worden met een bromfiets en dus niet met een speedpedelec. ““Het was belangrijk dit aan te passen 

Op initiatief van Vlaams minister Peeters keurde de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag het voorontwerp van besluit goed dat de mogelijkheid voorziet om het praktijkexamen categorie AM af te leggen met een speedpedelec. Concreet zal iemand die het rijbewijs AM behaalt om met een speedpedelec te rijden ook de manoeuvres kunnen uitvoeren met een speedpedelec.

Vlaams minister Lydia Peeters: “Hoewel de speedpedelec een geweldig vervoersmiddel is (zeker in het kader van de modal shift) kunnen we niet blind zijn voor de ongevallencijfers. 538 ongevallen vorig jaar: dat zijn geen cijfers om licht over te gaan. Elke maatregel die we hieromtrent gaan nemen, is gericht op meer verkeersveiligheid.”

Momenteel begeven zich al veel mensen in het verkeer met een speedpedelec. Het is uiteraard niet de bedoeling om iedereen die aan de huidige voorwaarden voldoet opnieuw een rijexamen te laten afleggen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief