Nieuws

9 april 2023

Veerdiensten vervoerden 1 miljoen passagiers meer dan in 2022

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters maakt de cijfers voor 2022 van de veerdiensten, in beheer van Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en De Vlaamse Waterweg nv, bekend. “In 2022 hebben meer dan 5,6 miljoen passagiers gebruik gemaakt van onze 24 veerdiensten verspreid over heel Vlaanderen. Dat is een stijging van maar liefst 1 miljoen passagiers ten aanzien van 2021, waar we nog 4,6 miljoen passagiers vervoerden. Steeds meer mensen maken gebruik van onze veerdiensten. Op vele plaatsen vormen onze veerdiensten belangrijke schakels in het omliggende verkeer en zijn ze zelfs een sterk alternatief voor de wagen”, zegt Vlaams minister Peeters.

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) organiseert 10 veerdiensten in Vlaanderen. De Vlaamse Waterweg nv staat in voor de 14 veerdiensten. Alle veerdiensten samen hebben in 2022 maar liefst 5.637.566 passagiers vervoerd over het water. De meerderheid van de veerdiensten staan in voor het vervoer van tweewielers en voetgangers maar er zijn ook enkele veren waar personenwagens en vrachtwagens de oversteek mee kunnen maken. Sommige veren worden voornamelijk voor woon-werkverplaatsingen gebruikt, andere zoals de veerpontjes langs Maas staan in voor meer recreatieve verplaatsingen.

Vlaams minister Lydia Peeters reageert tevreden op de cijfers van 2022: “De meer dan 5,6 miljoen passagiers tonen aan dat het transport over het water belangrijk blijft in Vlaanderen. Het is essentieel om op strategische locaties in te zetten op personenmobiliteit via het water om een vlotte verbinding te realiseren”.

Cijfers veerdiensten MDK 2022

Cijfers veerdiensten De Vlaamse Waterweg nv 2022

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief