Nieuws

3 mei 2024

Veilig fietsen langs het Zoniënwoud op de Terhulpsesteenweg (N275) in Hoeilaart realiteit

BRUSSEL - De gloednieuwe fietssnelweg F205 langs de Terhulpsesteenweg (N275) in Hoeilaart is volledig afgewerkt. Het resultaat mag gezien worden: 2 kilometer comfortabel én veilig fietsen vlak langs het Zoniënwoud. Buurtbewoners, pendelaars richting het station van Groenendaal en de vele bezoekers van het Zoniënwoud hebben opnieuw een extra reden om hun tweewieler boven te halen. Ook de autorijstroken zijn opnieuw aangelegd. Minder zichtbaar, maar zeker belangrijk, is het slimme waterinfiltratiesysteem. Tussen de autorijbaan en het fietspad is een groene zone met zogenaamde wadi’s. Die zorgen ervoor dat de bodem het regenwater ter plaatse opneemt en teruggeeft aan de natuur. Zo loopt het regenwater niet verloren in de rioleringen. Dit nieuwe stuk fietssnelweg maakt deel uit van de F205 tussen Hoeilaart en Brussel en is een project van de de Vlaamse overheid. Dit project kadert binnen het programma Werken aan de Ring, maar ook het Agentschap Wegen en Verkeer investeerde meer dan de helft van de totaalkost. De totale investeringskost bedraagt 4,6 miljoen euro, waarvan 2,5 miljoen van het Agentschap Wegen en Verkeer, 250.000 euro van Aquafin en de rest door De Werkvennootschap, die de Werken aan de Ring uitvoert.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters reageert tevreden en kijkt al vooruit: ‘Opnieuw een belangrijk stuk fietssnelweg dat klaar is aan de oostzijde van de Ring rond Brussel. Ikzelf, maar ik vermoed ook heel wat omwonenden en bezoekers van het Zoniënwoud, kijken al uit naar dit najaar. Als we hier dan ook de fietstunnel onder de sporen én het ecorecreaduct over de Ring afgewerkt hebben, krijg je hier als fietser echt wel een prachtig aaneengesloten netwerk.’

Comfortabel en veilig fietsen langs het Zoniënwoud

Voorheen was de Terhulpsesteenweg erg onveilig voor fietsers. Auto's reden er vlak naast de fietsers. Op veel plaatsen was het fietspad in slechte staat of helemaal afwezig. De nieuwe fietssnelweg zet veiligheid voorop. Het dubbelrichtingsfietspad is 4 meter breed en overal afgescheiden van de auto’s. De fietssnelweg bevindt zich ook bewust aan de westkant van de Terhulpsesteenweg waardoor fietsers niet enkel aangenaam fietsen in de schaduw van het Zoniënwoud maar ook minder vaak het autoverkeer moeten kruisen.

Slimme waterhuishouding dankzij wadi’s

Tussen de autorijbaan en de fietssnelweg is een ontharde strook. In deze zone zijn ook heel wat wadi’s voorzien. Deze laten het regenwater langzaam in de grond infiltreren. Zo keert het water terug naar de natuur in plaats van te verdwijnen in de riolering.

Belangrijke schakel van fietsverbinding tussen Hoeilaart en Brussel

Behalve aan de fietssnelweg naast de N275 werkt De Werkvennootschap in Hoeilaart ook nog aan een nieuwe fietstunnel ter hoogte van het station van Groenendaal en aan een indrukwekkend ecoreacreaduct over de Ring vlak aan het Bosmuseum. Het einde van deze twee projecten is voorzien in het najaar 2024.

De vernieuwde fietssnelweg, de fietstunnel en het ecorecreaduct vormen samen belangrijke onderdelen van de grote fietssnelweg F205 tussen Hoeilaart en Brussel. Een aangename en directe fietsverbinding, afgeschermd van het verkeer en met aandacht voor het waardevolle Zoniënwoud.

Foto's © De Werkvennootschap

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief