Nieuws

13 november 2023

Vergunning aangevraagd voor nieuwe en unieke verkeerswisselaar tussen Ring rond Brussel en Brussels Airport

  • De Werkvennootschap vroeg vrijdag 10 november de vergunning aan voor het nieuwe op- en afrittencomplex van de Ring rond Brussel en de A201, de verbinding met onder andere de NATO en Brussels Airport
  • Dankzij een innovatieve en unieke ‘’Single Point Interchange’’ kan het verkeer veiliger verlopen en dat terwijl de ruimte-inname drastisch daalt.
  • Dit project zet ook in op de leefbaarheid en de versterking van de open ruimte in de omgeving van de Ring, met onder andere een herstel van de Woluwevallei.

De Werkvennootschap vroeg vrijdag 10 november de vergunning aan voor de herinrichting van de verkeerswisselaar van de Ring rond Brussel aan Brussels Airport. Dankzij deze facelift zal het wisselende verkeer tussen de Ring (R0) en de Leopold III-laan (A201) nog slechts via één brug over de Ring gebeuren. Dat zal voor veiliger verkeer zorgen en meteen ook de hele omgeving groener en leefbaarder maken.

Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken, reageert tevreden: “Werken aan de Ring gaat vooruit, en dat zien we vooral in de zone Zaventem. Begin 2024, na de definitieve vaststelling voor de herinrichting van de R0-Noord, wordt de vergunning aangevraagd voor de herinrichting van de Ring zelf, maar we vragen nu al de vergunning aan voor dit project: een nieuwe, veilige, meer leefbare verkeerswisselaar tussen Ring en luchthaven. We verhogen de verkeersveiligheid en de verkeersafwikkeling en verbeteren zo ook de doorstroming op de Ring. Samen met de grote investeringen in het openbaar vervoer en de fiets, zal dit de bereikbaarheid van Brussels Airport en de bedrijvenzones fors verhogen. Tegelijkertijd verbeteren we de leefkwaliteit in de omliggende omgeving en wordt de Woluwe terug opengelegd. Dit alles is goed voor een investering van zo’n 250 miljoen euro.’’

Uniek in Vlaanderen

Het bestaande knooppunt dat de A201 met de R0 verbindt (nu een reuzegrote turbineknoop), wordt een compacte ‘Single Point Interchange’. De bestaande fly-overs (en dus de vele bruggen) verdwijnen en in de plaats komt één nieuwe brug over de Ring waarop één kruispunt zal zorgen voor de regeling van de verkeersstromen. Dat is een systeem dat nog nergens in Vlaanderen bestaat en toelaat alle verschillende verkeersstromen te regelen met één verkeerslichtengeregeld kruispunt. Deze slimme verkeerslichten stemmen zich af op het verkeer, eventuele hinderincidenten en verschillende situaties zoals bijvoorbeeld de ochtend- en avondspits.

Publiek Private Samenwerking

In opdracht van de Vlaamse Regering zocht De Werkvennootschap via een concurrentiegerichte dialoogprocedure een geschikte private partner. Het consortium SPI.R0 kwam als voorkeursbieder uit deze procedure en bereidde de voorbije maanden deze omgevingsvergunningsaanvraag voor. Het consortium zal instaan voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het 30 jaar lange onderhoud (Maintain) van de nieuwe infrastructuur. Het ontwerp wordt nog gefinetuned en uitgebreid doorgesproken met alle stakeholders: lokale besturen , bewoners, bedrijven, gebruikers,…Eens de omgevingsvergunning in orde is, kunnen de werken starten en dat voor een periode van ongeveer 3,5 jaar.

Nieuwe situatie geeft ruimte aan natuur en gemeenschap

Het project focust op het verbeteren van de verkeersdoorstroming en -veiligheid op de R0 en A201, het verhogen van de leefbaarheid rond de R0 met oog voor natuur en een betere multimodale bereikbaarheid van Brussels Airport en omgeving. De nieuwe verkeerssituatie zal minder plaats innemen, waardoor de historische Woluwevallei ruimte terugwint. Een nieuwe blauwgroene parkvallei zal bestaande woonkernen en natuurgebieden opnieuw met elkaar verbinden. Ook zal er aandacht uitgaan naar nieuwe en veilige fietsinfrastructuur.

Ontdek de nieuwe situatie nu al in Virtual Reality

Een bezoeker bekijkt de nieuwe verkeerswisselaar door een VR-bril. Lees verder hieronder.

De Werkvennootschap organiseert momenteel een infomarktentour in Kraainem, Zaventem en Machelen. Wie wil kan vanavond tussen 17u en 20u in De Factorij en Zaventem al eens virtueel over de nieuwe Single Point Interchange rijden, of hem bekijken vanuit de lucht. Ook morgen in Machelen staat dezelfde opstelling. Iedereen is welkom. Meer info: www.werkenaandering.be/agenda

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief