Nieuws

29 juni 2023

Verkeerscomplex Koningslo-Vilvoorde op Ring rond Brussel volledig omgevormd tot veiligere omgeving voor fietser, voetganger, auto en dier.

Het programma Werken aan de Ring van de Vlaamse overheid heeft de wind in de zeilen. Na de opening van de intussen zeer populaire F3-fietsbrug over de Ring (Zaventem-Machelen) en de spectaculaire plaatsing van de enorme brug over de Ring aan de Henneaulaan (Zaventem) is wat verderop een nieuwe mijlpaal bereikt. Ter hoogte van de Medialaan en de Tyraslaan in Koningslo-Vilvoorde opende Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, in bijzijn van burgemeester Hans Bonte, vandaag het vernieuwde op- en afrittencomplex. Meteen het eerste grote verkeerscomplex dat volledig binnen de visie van Werken aan de Ring werd omgevormd. Om deze mijlpaal extra in de verf te zetten werd elke voorbijganger deze morgen aan de voet van de fietsbrug getrakteerd op lekkere koffie en fruitige smoothies. Wie er vroeg bij was, ontving daarenboven een leuke verrassing. De ombouw van het complex vertegenwoordigt een investering van 16 miljoen euro.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, woonde de opening bij en sprak lovende woorden: ”Enerzijds verbetert het nieuwe complex 6 Koningslo-Vilvoorde de doorstroming van het verkeer en verhoogt het de veiligheid voor alle weggebruikers. Anderzijds is bij het ontwerp resoluut gekozen voor minder beton, meer groen en het verbinden van leefgebieden van dieren dankzij ecotunnels. Meest in het oog springend is de zogenaamde ‘vliegende fietsbrug’ die fietsers en voetgangers in één vloeiende beweging over de op- en afrit en onder de Ring leidt. Het complex is een mooi voorbeeld van wat De Werkvennootschap in opdracht van de Vlaamse overheid ook de komende jaren op en langs de Ring zal verwezenlijken. We investeren in een betere doorstroming, meer verkeersveiligheid, groenvoorzieningen en ecologische verbindingen én meer mogelijkheden voor duurzame verplaatsingen door nieuwe openbaarvervoer verbindingen en fietssnelwegen te realiseren.”

Van gevaarlijke verkeersknoop naar overzichtelijke weginrichting met unieke brug voor fietsers en voetgangers

Het op- en afrittencomplex Koningslo-Vilvoorde aan de Medialaan en de Tyraslaan stond bekend als erg onoverzichtelijk. Dat zorgde geregeld voor ongevallen en onveilige verkeerssituaties, vooral aan de op- en afritten van de Ring. Daarenboven was het voor voetgangers, fietsers en dieren onmogelijk om het snelwegcomplex veilig te kruisen.

De volledige ombouw brengt een eind aan die gevaarlijke situaties. De op- en afritten zijn logischer en overzichtelijker ingericht. Autobestuurders hebben een beter zicht op elkaar wat in combinatie met de intelligente verkeerslichten het aantal conflicten vermindert. Voetgangers en fietsers komen niet meer in aanraking met die auto’s. Zij beschikken nu over een 200 meter lange fietsverbinding die vliegt over de op- en afritten en zweeft onder de Ring. Een knap staaltje wegenbouw dat zorgt voor een enorme verhoging van de veiligheid. De verbinding maakt deel uit van fietssnelweg F214 die de cargozone van de luchthaven van Zaventem verbindt met het station van Vilvoorde.

Woon- en groengebieden opnieuw met elkaar verbonden

Door de aanleg van de Ring rond Brussel zijn heel wat woon- en natuurgebieden opgedeeld geraakt. Het opnieuw verbinden van die gebieden voor mens en dier is één van de speerpunten van het programma Werken aan de Ring.

De ‘vliegende fietsbrug’ fungeert hier als verbindende factor. De wijk Koningslo, maar evengoed ook Strombeek en Neder-Over-Heembeek krijgen een nieuwe en welgekomen verbinding met de wijk Kassei, Domein Drie Fonteinen en het centrum van Vilvoorde.

Diezelfde brug is trouwens ook geschikt voor kleine dieren en verbindt zo de groengebieden ten zuiden (Hoogveld) en ten noorden (Tangebeekbos) met elkaar. Minder zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk, zijn daarenboven de verschillende ecotunnels die onder de op- en afritten en onder de Medialaan en Indringingsweg zitten. Ook daar maken dieren gretig gebruik van.

Foto ©De Werkvennootschap

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief