Nieuws

6 februari 2024

Vernieuwde snelwegparkings in Jabbeke ingehuldigd: Wegen en Verkeer investeert volop in duurzame, veilige en comfortabele snelwegparkings

Vandaag, dinsdag 6 februari, werden de gloednieuwe snelwegparkings langs de E40 in Jabbeke officieel ingehuldigd. De afgelopen jaren vernieuwde het Agentschap Wegen en Verkeer in een publiek-private samenwerking met de concessiehouder Circle K België, de snelwegparkings in beide rijrichtingen. Er kwamen 70 parkeerplaatsen voor vrachtwagens bij, het comfort voor chauffeurs werd sterk verhoogd en er werden bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Ook op andere parkings in heel Vlaanderen wordt er volop vernieuwd: in totaal gaat het om een investering van 75,5 miljoen euro, in samenwerking met de concessiehouders.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Verschillende parkings langs onze Vlaamse snelwegen voldoen niet meer aan de noden van vandaag en die van de toekomst. Er rijdt veel meer vrachtverkeer dan vroeger, er is extra beveiliging nodig langs de parkings in het kader van transmigratie én elektrisch rijden is aan een sterke opmars bezig. Samen met de concessiehouders investeren we maar liefst 75,5 miljoen euro. Dat is een recordbedrag. De snelwegparkings in Jabbeke zijn de eerste parkings van Wegen en Verkeer in heel Vlaanderen die volop inzetten op comfort, veiligheid en duurzaamheid. Ook andere parkings in Vlaanderen worden de komende jaren vernieuwd tot duurzame en comfortabele snelwegparkings.”

Vernieuwde parkings richting Oostende en Brussel

Sinds augustus 2022 werkte de concessiehouder Circle K België in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer aan de vernieuwing van de snelwegparkings in Jabbeke, langs de E40. Nu zijn de werken aan de parkings, richting Oostende en richting Brussel, achter de rug en vandaag werden de parkings officieel ingehuldigd. Circle K België is een door TotalEnergies geautoriseerde retailer voor Retail & Cards activiteiten in België en exploiteert de tankstations onder het merk TotalEnergies, via een merk- en leveringsovereenkomst.

Op beide parkings werden de winkels en het eetaanbod vernieuwd, maar ook de inrichting van de parkings zelf werd grondig aangepakt. Op de parking richting Oostende werd het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens verhoogd van 37 naar 80, voor personenwagens van 57 naar 85. Richting Brussel werd de parking dan weer uitgebreid van 71 naar 85 parkeerplaatsen voor personenwagens en van 33 naar 60 plaatsen voor vrachtwagens. Er werd ook een geluidsmuur geplaatst op beide parkings, tussen de parkings en de snelweg. Om de parking richting Oostende verder te beveiligen tegen transmigratie werd er een stevig hek geplaatst, met een alarmsysteem, gekoppeld aan ANPR-camera’s die de toegang controleren. Ook richting Brussel werd de parking uitgerust met camera's aan de in- en uitgang van de parking.

Veiliger en vlotter vrachtvervoer

Op de parking richting Oostende wordt er ook een ‘Mac Address Scanner’ geplaatst. Zo’n scanner detecteert mobiele toestellen aan boord van de vrachtwagen en houdt vrachtwagenchauffeurs via een app op de hoogte of er transmigranten aanwezig zijn in de lading. De aankoop van de scanner werd medegefinancierd door de Europese Unie en is een Europese primeur.

Als vrachtwagenchauffeurs de parking in Jabbeke verlaten, nadat hun lading is gescand, krijgen ze een ‘Green Lane Stamp’. Zo’n Green Lane Stamp geeft chauffeurs voorrang wanneer ze zich aanmelden en inchecken aan de havens en bij aankomst op hun eindbestemming. Zo gaat er minder kostbare tijd verloren en krijgen chauffeurs meer tijd om te rusten en te ontspannen.

Moderne laadinfrastructuur en duurzame materialen

Minister Peeters investeert verder ook in voldoende en degelijke laadinfrastructuur in Jabbeke. Zo staan er op iedere parking 4 ultra snellaadpunten (≥ 150kW), onder dezelfde luifel als de reguliere brandstofpompen.

In totaal investeerde concessiehouder Circle K België zo’n 16,5 miljoen euro in de vernieuwing van de parkings in Jabbeke.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de eigenaar van de snelwegparkings, legde aan de concessiehouder (de beheerder van de snelwegparkings) ook nog andere voorwaarden op rond duurzaamheid, onder andere wat betreft het gebruik van duurzame materialen, de plaatsing van zonnepanelen en de waterhuishouding.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief