Nieuws

25 maart 2022

VERNIEUWING FIETSPAD BOSLAAN OVER ZUID-WILLEMSVAART

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt vanaf maandag 28 maart het fietspad van de N75 Boslaan, over de Zuid-Willemsvaart in Dilsen-Stokkem, tussen de Nijverheidsheidslaan aan industriezone Lanklaar en de rotonde met de Rijksweg (N78) ter hoogte van KMO-zone Soerveld. “De fietspaden worden breder, met een volwaardig dubbelrichtingsfietspad richting Lanklaar tussen de Nijverheidslaan en de Dorpsstraat. Deze werken passen perfect binnen mijn beleidsprioriteiten: het stimuleren van duurzame verplaatsingen en dus het stimuleren van verplaatsingen met de fiets. Hiervoor trekken we 150.000 euro uit”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De komende twee weken verwacht AWV op enkele dagen extra hinder: buiten de spitsuren wordt de Boslaan in één richting afgesloten. Verkeer volgt een omleiding over Eisden via de Oostelijke ontsluitingsweg.

Vlaams minister Lydia Peeters maakt werk van een sterk fietsbeleid en zet voluit in op veilige en comfortabele fietspaden, dat vraagt de nodige investeringen. “We voorzien extra investeringen in fietsinfrastructuur. Verspreid over heel Limburg voeren we zo’n 30-tal gelijkaardige projecten uit, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen sterk te verbeteren. We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt. In de eerste plaats dient de infrastructuur daarvoor uitnodigend te zijn, dat is zeker in Limburg op bepaalde plaatsen nog een pijnpunt ”, zegt Lydia Peeters.

Meer comfort en veiligheid

De projectzone omvat de fietspaden aan weerskanten van de Boslaan (N75) in Lanklaar (Dilsen-Stokkem), tussen de Nijverheidsheidslaan aan industriezone Lanklaar en de rotonde met de Rijksweg (N78), ter hoogte van Soerveld. De toplaag van de fietspaden wordt afgefreesd en in asfalt vernieuwd. Ze worden ook ietwat breder. Opgeteld gaat het om bijna 2,5 km nieuw fietspad.

Het fietspad van de Boslaan richting Lanklaar, tussen de Nijverheidslaan en de Dorpsstraat, wordt omgevormd tot een volwaardig dubbelrichtingsfietspad van 2,5 meter. De aansluiting van de Dorpsstraat op Boslaan wordt daarbij geoptimaliseerd met aparte afslagstroken voor fietsers. De vangrail op de brug wordt doorgetrokken tot voorbij de Dorpsstraat voor een veilige afscherming. Vorig jaar werd de Dorpsstraat aangepast naar een zachte verbinding voor hoofdzakelijk fietsers richting Lanklaar-centrum. Omwille van fietspadverbreding worden ook de markering opnieuw aangebracht.

“Momenteel vernieuwt AWV ook de fietspaden van de Boslaan, tussen de toegang tot Terhills en de brug over het oude Kolenspoor in As. Het fietspad richting Lanklaar is bijna klaar. Vanaf juli volgt het fietspad richting As”, zegt minister Peeters.

Minderhinder-maatregelen: fietsers in dubbelrichting, Boslaan enkele dagen buiten spits in één richting onderbroken

De werken aan de fietspaden van de Boslaan starten maandag 28 maart. De aannemer vernieuwt het fietspad per rijrichting en start in de richting van Lanklaar. Elke rijrichting duurt een week, met een totale termijn van twee weken.

Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog gewijzigd worden.

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker.

  • Het fietspad in de werfzone is over de volledige lengte onderbroken en niet toegankelijk. Fietsers gebruiken het fietspad aan de overzijde in beide richtingen.
  • Enkele dagen verwachten we overdag extra hinder voor gemotoriseerd verkeer. Tijdens de asfalt- en freeswerken mag de aannemer buiten de spitsuren (9-15u) de Boslaan in één richting volledig afsluiten, tussen de rotondes met de N78 Rijksweg en Siemenslaan. Verkeer volgt in dat geval een omleiding over Eisden (Maasmechelen) via de Oostelijke ontsluitingsweg. De afsluiting gebeurt indien nodig, wanneer het niet anders kan tijdens bepaalde werfactiviteiten of omdat de veiligheid daarom vraagt. AWV en aannemer doen er alles aan om de afsluitingen van de Boslaan (in één richting) te beperken.
  • Verkeer van en naar de Nijverheidslaan (bedrijvenzone Lanklaar) en KMO-zone Soerveld blijft mogelijk maar moet tijdens het afsluiten van de Boslaan rekening houden met beperkte rijbewegingen. De Nijverheidslaan verlaten kan dan enkel via de Siemenslaan. KMO Soerveld is in dat geval enkel bereikbaar via de Rijksweg.
  • De zijstraten in de werfzone (Dorpsstraat, Sint-Jansweg, Broekhofstraat, Soerveldweg en Vlessersweg) zijn per fase afgesloten ter hoogte van de Boslaan. Die straten zijn bereikbaar via de N78.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief