Nieuws

29 september 2023

Viaduct Boorsem vanaf zondagochtend opnieuw op volle capaciteit

“Grootste werf van Limburg afgerond”

Vanaf zondagochtend 1 oktober 2023 rijdt het verkeer op het viaduct aan de grensovergang in Boorsem (Maasmechelen) opnieuw over volwaardige rijstroken. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters trok 25 miljoen euro uit voor de grondige renovatie van het viaduct. In beide richtingen werd het wegdek vernieuwd en het viaduct kreeg een grondige renovatie. Samen met het geluidsreducerende asfalt tussen ecoduct De Kikbeek en de Nederlandse grens verhoogt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hiermee het rijcomfort en de verkeersveiligheid. De vernieuwde fietspaden zijn vanaf zaterdag 7 oktober opnieuw beschikbaar.

OverBruggen

Op initiatief van minister Peeters is er begin deze legislatuur een versnelling ingezet voor het herstellen en vernieuwen van Vlaamse kunstwerken op wegen zoals bruggen en tunnels. Er is een ouderdomspiek in veel constructies en die dienen op korte termijn volledig vernieuwd te worden volgens het vervanging- en renovatieprogramma ‘OverBruggen’. Dat om de veiligheid en betrouwbaarheid te blijven garanderen.

“In Boorsem werd het viaduct van kop tot teen aangepakt. Eerst werd het ontmanteld tot op het gewapend beton en vervolgens opnieuw opgebouwd. Veel aandacht ging naar de waterdichting die waterinsijpeling moet tegengaan om zo betonrot te voorkomen. De werken zorgen voor een opwaardering van de Vlaamse toegangspoort over de Maasvallei”, duidt minister Peeters. De komende jaren worden nog eens 8 bruggen aangepakt in Limburg.

Geluidsreducerend asfalt

AWV voorzag de snelweg over 8 km van geluidsreducerend asfalt tussen ecoduct De Kikbeek in Maasmechelen en de Nederlandse grens. Ook buiten de rijweg vonden veel werken plaats. Zo kreeg de snelwegparking sanitaire voorzieningen, grote semi-ondergrondse vuilnisbakken en kwamen er nieuwe afschermende constructies tussen complex Maasmechelen en het viaduct. Die aanpassingen passen binnen het Vlaams plan om snelwegparkings te upgraden.

Vlaams plan van aanpak snelwegparkings

Minister Peeters heeft in kader van het plan van aanpak voor snelwegparkings in Vlaanderen ook de dienstenzones in Maasmechelen laten aanpakken: “Ook in Limburg is er nood aan meer parking voor vrachtwagens en verbeterde voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs. Zo kreeg de snelwegparking in Maasmechelen sanitaire voorzieningen en grote semi-ondergrondse vuilnisbakken én kwamen er nieuwe afschermende constructies tussen complex Maasmechelen en het viaduct.”

Vernieuwde fietspaden

Ook de fietspaden op het viaduct vernieuwden we aan weerskanten. De aannemer werkt momenteel het fietspad aan de zuidelijke kant af. Vanaf zaterdag 7 oktober zijn de fietspaden opnieuw aan beide zijden beschikbaar.

Meer info op www.wegenenverkeer.be/boorsem .

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief