Nieuws

19 juli 2022

Vlaams minister Lydia Peeters: “Aanbesteding voor de laatste tunnelkokers en 4 premetrostations in Antwerpen kan gestart worden”

De laatste tunnelkokers van het Antwerpse premetronetwerk, en ook de vier onafgewerkte premetrostations, worden de komende jaren gefinaliseerd. De ontwerpen voor de stations Stuivenberg, Willibrordus, Drink en Morckhoven waren eind 2021 klaar. De raad van bestuur van De Lijn gaf in april goedkeuring om de aanbestedingsprocedure op te starten. De Vlaamse regering gaf vandaag op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters haar definitieve akkoord. Het startsein voor de DBFM-plaatsingsprocedure is daarmee gegeven.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maakte budget vrij voor de studie aan de Antwerpse premetro, waarvan de werken worden geraamd op 60 miljoen. De voorontwerpen voor de stations Stuivenberg, Willibrordus, Drink en Morckhoven zijn sinds eind 2021 klaar. Deze ontwerpen gelden als eerste stap in het concretiseren van de afwerking en ingebruikname van 2,8 kilometer aan ongebruikte premetrotunnels en 4 stations. De Vlaamse Regering verleende vandaag haar definitieve akkoord voor de opstart van de individuele DBFM-plaatsingsprocedure en selectie als Vlaams PPS-project.

Vlaams minister Lydia Peeters: Er wordt al lang gesproken over de ontsluiting van het resterende stukje Antwerpse premetro. Met de start van deze procedure komt na meer dan 50 jaar eindelijk het sluitstuk in zicht. Niet enkel belangrijk voor onze ambitie inzake modal shift maar vooral belangrijk voor de Antwerpenaar en iedereen die vaak de metro gebruikt. Tegen eind 2026 moeten de reiziger deze stations kunnen gebruiken.”

Timing

Nu de Vlaamse regering de goedkeuring heeft gegeven voor de opstart van de DBFM-plaatsingsprocedure, zal een opdrachthouder voor de opdracht worden gezocht en aangewezen. In eerste instantie wordt een oproep tot kandidaten gepubliceerd. Na onderzoek van de kandidaturen, zal het bestek verdeeld worden aan de geselecteerde kandidaten. De definitieve aanstelling van een opdrachthouder is voorzien in het najaar van 2024. De werken zelf zullen een tweetal jaar in beslag nemen. De Lijn verwacht de tunnels én nieuwe stations gefaseerd in gebruik te kunnen nemen tegen eind 2026.

Belangrijke schakels

De tunnels vormen het laatste ongebruikte stuk van het ondergrondse tramnetwerk in Antwerpen. Ze connecteren het evacuatiestation Carnot onder de Carnotstraat met het station Schijnpoort onder de Schijnpoortweg. Ook de vier stations Stuivenberg, Willibrordus, Drink en Morkhoven zijn hierbij betrokken. Op dit traject bevinden zich twee ongebruikte premetrostations: station Willibrordus aan de Kerkstraat, en station Stuivenberg aan de Pothoekstraat. Deze zijn gelegen in één van de dichtstbevolkte gebieden van Antwerpen. De opening van deze premetrotunnels en -stations is bijgevolg zeer belangrijk voor de mobiliteit in Antwerpen. Ook voor De Lijn is het openen van deze infrastructuur een prioriteit. Naast de stations Willibrordus en Stuivenberg staat ook de afwerking en ingebruikname van de stations Drink (momenteel in gebruik als nooduitgang) en Morkhoven, beiden onder de Turnhoutsebaan, op de planning.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief