Nieuws

12 april 2023

Vlaams minister Lydia Peeters geeft opdracht om snel duurzame maatregelen te nemen voor een veilige fietssnelweg langs de Zenne in Zemst

“Met nature based solutions kunnen we snel de fietsveiligheid verhogen”

In de week van 24 april starten de werken om het fietspad langs de Zenne veiliger te maken. Daarbij zet De Vlaamse Waterweg op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in op het realiseren van zowel een schrikzone als een groenstructuur (haag of wilgenschutting). Zo wil de waterbeheerder een veilige, ecologische en esthetisch verantwoorde barrière creëren tussen de fietssnelweg en de Zenne. De minister drong er sterk op aan om snel maatregelen te nemen. “Het vergroten van de fietsveiligheid op die locatie kan niet langer wachten”, aldus minister Peeters. “Daarom zetten we nu op korte termijn in op de realisatie van zowel een schrikzone als het plaatsen van de hagen of wilgenschuttingen. Dit in afwachting van meer structurele maatregelen zoals het doortrekken van de bestaande leuningen ter hoogte van de bruggen.”

Eind januari verdronk een 25-jarige fietsster nadat ze in de Zenne viel. In april vielen in het Vlaams-Brabantse Zemst twee fietsers in de Zenne. Gelukkig konden de fietsers worden gered. Voor minister Peeters is de maat vol. Ze drong aan op snelle maatregelen om te vermijden dat er nog meer mensen in de Zenne belanden in Zemst. Intussen hebben de betrokken instanties - de Vlaamse Waterweg, de provincie Vlaams-Brabant en het gemeentebestuur van Zemst - samengezeten. Zij blijven samen werken aan maatregelen zowel op korte termijn als meer structurele ingrepen. Zo wordt onder meer bekeken of het doortrekken van de bestaande leuningen op de keermuren een oplossing bieden, dan wel of er een haalbaarheidsstudie over de verbreding van de fietssnelweg opgestart moet worden.

Vlaams minister Peeters: “Het is heel goed dat de betrokken instanties zich buigen over meer structurele maatregelen, maar we kunnen niet stilzitten terwijl daar fietsers in de Zenne belanden. Ik heb dan ook opdracht gegeven om zo snel als mogelijk werk te maken van quick wins. Op deze manier wil ik heel snel en gericht de veiligheid van de fietsers verhogen. We kiezen in eerste instantie voor ‘nature based solutions’, oplossingen die passen in de omgeving en het natuurlijk karakter van het jaagpad en tegelijkertijd heel effectief zijn in het verhogen van zowel de veiligheid als dragen aan de realisatie van groen-blauwe assen.”

De haag zal geplant worden vanaf de stuw in Eppegem tot de fietsersbrug in Zemst, op de linkeroever tussen jaagpad en taludplaten over een lengte van ongeveer 2.300 meter. De werken starten vanaf 24 april en zullen ongeveer 6 weken duren.

Veerle Geerinckx, burgemeester Zemst en Vlaams parlementslid: “De minister en mezelf zijn snel in overleg gegaan en ik ben blij dat gekozen wordt ook voor een natuurlijke maar wel robuuste oplossing die zich kan integreren ook in ons landschap. Dit eerste voorstel komt tegemoet aan onze zorgen: het zet in op een verhoogde veiligheid maar bewaakt ook de integratie in het landschap. Daarnaast voorzien we vanuit de gemeente ook verhoogd toezicht in samenspraak met de teams van KASTZE. We moeten immers het correct gebruik van het jaagpad van nabij blijven opvolgen voor elke gebruiker. Wat de andere quick wins betreft, denk maar aan onder meer de verhoogde bescherming bij de knooppunten en kruisingen en het reddingsbestendig maken van de waterloop zelf blijven we verder samenwerken. Ik ben ervan overtuigd dat we ook hier spoedig tot resultaten zullen komen.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief