Nieuws

18 december 2023

Vlaams minister Lydia Peeters investeert in fietssnelwegen in Oost-Vlaanderen

Op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters keurde de Vlaamse regering een financiële ondersteuning goed voor drie fietssnelwegprojecten in Oost-Vlaanderen. “Concreet gaat het over de fietstunnel onderde F423 in Kaprijke die nog in opbouw is en de gerealiseerde fietsoversteek in Merelbeke en fietsbrug in Deinze. Samen goed voor een investering van meer dan 10 miljoen euro in projecten die bijdragen aan het creëren van een meer fietsvriendelijke omgeving”, zegt minister Peeters.

Nog nooit werd er zoveel geïnvesteerd in fietsinfrastructuur als onder Vlaams minister Peetersen die fietsambitie wil de minister ook delen met de lokale besturen en de provincies. De drie fietsprojecten in Oost-Vlaanderen, die kunnen rekenen op een ondersteuning vanuit Vlaanderen, zijn projecten die ervoor zorgen dat fietsers zonder onderbreking en afgescheiden van gemotoriseerd verkeer een veilige route kunnen volgen.

De gemeente Merelbeke kan rekenen op een financiële ondersteuning van 391.600 euro voor de uitvoering van de ‘fietsoversteek Ringvaart en R4 Merelbeke’ die vlakbij de F40 ‘Grote Fietsring Gent’ ligt. Daarnaast werd er ook 600.000 euro geïnvesteerd in de fietsbrug over de Volhardingslaan in Deinze, gekend als de Jacques Rogge-brug. Beide projecten konden ook rekenen op EFRO-steun.

Fietstunnel Kaprijke op de F423 Eeklo-Zelzate

Vlaanderen kent ook een financiële ondersteuning van 9.597.968,84 euro toe aan de gemeente Kaprijke voor de realisatie van een fietstunnel onder het kruispunt N49/F423. De fietstunnel zal deel uitmaken van de fietssnelweg F423 die de oude spoorwegberm volgt tussen Eeklo en Zelzate. De werken zijn gestart in november van dit jaar. De gemeente Kaprijke zal de tunnel onder de N49 bouwen. Op die manier wordt de fietsverbinding tussen Eeklo en Kaprijke vervolledigd en kunnen fietsers zich vlot en veilig onder de drukke N49 verplaatsen.

“Met deze financiële ondersteuning willen we Kaprijke, Merelbeke, Deinze en de provincie Oost-Vlaanderen steunen in hun fietsambitie. Deze drie projecten verbeteren de veiligheid en het comfort van de fietsers en zo de algehele fietservaring op deze trajecten. Fietsers zullenvia deze projecten ongehinderd grote kruispunten of drukke wegen kunnen passeren. Dat maakt het fietsen aantrekkelijker en toegankelijker voor een breder publiek”, aldus minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief