Nieuws

2 juni 2021

Vlaams minister Lydia Peeters rolt snellaadinfrastructuur uit over Limburg

Op korte termijn komt er op 19 publieke locaties in beheer van het Vlaams gewest in Limburg snellaadinfrastructuur bij. Dat maakt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters vandaag bekend. “Elke locatie zal over snelladers met een vermogen tussen de 50 kW en de 300 kW beschikken”, aldus de minister. Vier locaties kaderen in de BENEFIC-oproep van december 2019, vijf locaties komen er in het kader van mijn snelladercall van juli 2020. Voorlopig werden er al minstens 8 locaties aangeduid voor een nieuwe projectoproep inzake ultrasnellaadinfrastructuur die in juli van dit jaar zal worden gelanceerd. “Ik wil de bestuurders van elektrische wagens het vertrouwen geven dat ze altijd snel en nabij kunnen laden”, aldus minister Peeters.

Om het comfort en de gemoedsrust van de EV-rijders over langere afstand te garanderen, voorziet minister Peeters langs de grote verkeersassen in Vlaanderen om de 25 km snellaadinfrastructuur op publiek domein. 

“Zeker met de elektrificatie van de bedrijfswagens in het vooruitzicht, moeten we zorgen dat er overal snel geladen kan worden”, aldus minister Peeters. “Bijvoorbeeld een vertegenwoordiger die de hele dag in de wagen zit van klant naar klant, kunnen we niet het risico laten lopen om plots halverwege zonder elektriciteit te vallen.”

Minister Peeters benadrukt dat het nog steeds de bedoeling is dat er in de eerste plaats thuis en op het werk wordt geladen. 

“De snelladers dienen niet als vervanging van thuisladen. Beiden moeten als aanvulling op elkaar bestaan. Eveneens blijf ik inzetten op het basisnetwerk van trage laders op publiek domein voor mensen zonder een eigen laadpunt aan huis. Er wordt hiervoor een kader uitgewerkt om onder meer sneller laadeilanden te kunnen plaatsen in stadscentra. Kaarten met potentiële locaties daarvoor worden op dit moment opgemaakt, deze geven lokale besturen de nodige informatie.”

9 carpoolparkings en dienstenzones + 10 nieuwe locaties

Wat betreft de snellaadinfrastructuur, nam de minister in het verleden al initiatieven. Binnenkort zal dit resulteren in bijkomende snellaadpunten op 9 carpoolparkings en dienstenzones in Diepenbeek (2), Hoeselt (2), Halen, Lummen, Maasmechelen en Hasselt. In juli 2021 pakt Peeters met een nieuwe call uit specifiek voor ultrasnellaadinfrastructuur van meer dan 150 kW (minstens 2 punten per locatie) en trekt hier om en bij de 10 miljoen euro voor uit. Daarvoor werden er al 8 Limburgse locaties aangeduid in Beringen, Heusden-Zolder, Hechtel-Eksel, Tessenderlo (2), Tongeren en Zolder (2). Er zullen nog 2 locaties bijkomen in de regio’s Bree en Sint-Truiden. AWV zal in samenspraak met de gemeenten de exacte plaatsen hiervoor nog bepalen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief