Nieuws

8 april 2022

Vlaams minister Lydia Peeters verhoogt verkeersveiligheid op- en afrittencomplex Affligem

In het najaar van 2022 start Wegen en Verkeer met de aanleg van een rotonde aan het op- en afrittencomplex van Affligem (nr. 19a) van de E40. De rotonde zal dienst doen als keerpunt voor het verkeer dat van de snelweg komt en richting Liedekerke wil rijden. “Zo wordt de verkeersveiligheid verhoogd en vermijden we files aan het op- en afrittencomplex”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Ondanks de aanpassingen aan de verkeerslichtenregeling, ontstond er tijdens drukke momenten nog altijd een file op de afrit die vaak tot op de pechstrook van de snelweg reikte. Dat zorgde voor gevaarlijke situaties op de snelweg en in 2020 helaas voor een dodelijk ongeval.” Minister Peeters voorziet 600.000 euro in de aanleg van de nieuwe rotonde.

In de huidige situatie zijn er bovenop de brug over de E40 twee kruispunten met verkeerslichten. Het verkeer dat vanuit Brussel komt en in Affligem de snelweg verlaat, moet wachten aan de verkeerslichten om linksaf te rijden naar Liedekerke of Hekelgem. De laatste jaren wordt de wachtrij tijdens de avondspits zo lang, dat de afrit volledig volloopt. Om dat te verhelpen, verlengde Wegen en Verkeer verschillende keren de “groentijd” voor dat verkeer (dat vanuit Brussel komt en in Affligem aan de afrit linksaf draait). Ondanks de aanpassingen aan de verkeerslichtenregeling, ontstond er tijdens drukke momenten nog altijd een file op de afrit die vaak tot op de pechstrook van de snelweg reikte. Dat zorgde voor gevaarlijke situaties op de snelweg en in 2020 helaas voor een dodelijk ongeval.

Vlaams minister Lydia Peeters: “Om de files aan het complex van Affligem te vermijden en de verkeersveiligheid te verhogen, is een structurele oplossing nodig. De files zijn niet alleen tijdrovend, ze zorgen ook voor gevaarlijke situaties. Daarom investeren we in een nieuwe rotonde die het verkeer vlot en veilig laat doorrijden. Als alles goed gaat, kunnen de werken dit najaar van start gaan.”
Tim Herzeel, Schepen Openbare Werken (Open VLD) in Affligem: “Na meer dan 10 jaar het probleem aan te kaarten bij de hogere overheid zijn we blij dat minister Lydia Peeters onze grieven ter harte heeft genomen. Zoals beloofd heeft ze gezorgd voor een doorbraak in dit dossier en eindelijk hopen wij dat er op een veilige en vlotte manier gebruik kan gemaakt worden van het op- en afrittencomplex Affligem. Dit zal ook voor onze eigen inwoners een enorme meerwaarde zijn.”

Rotonde als keerpunt

De nieuwe rotonde moet ervoor zorgen dat het verkeer aan het complex vlot en veilig kan doorrijden in alle richtingen. De rotonde komt te liggen aan de noordkant van de snelweg, de kant van Affligem. Dit wordt een keerpunt voor wie van de snelweg komt vanuit Brussel en richting Liedekerke wil rijden. Ook wie van Essene komt, moet via de rotonde rijden om de opritten te bereiken. Zo zijn de verkeerslichten niet meer nodig en worden de files vermeden.

Omgevingsvergunning

Het agentschap Wegen en Verkeer is bezig met de laatste administratieve voorbereidingen voor dit project. Er wordt een omgevingsvergunning aangevraagd en een aanbesteding gelanceerd om een aannemer te kiezen die de werken zal uitvoeren. “Als alles volgens planning verloopt, kunnen de werken dit najaar van start gaan”, bevestigt minister Lydia Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief