Nieuws

9 juni 2022

Vlaams minister Lydia Peeters wil dat iedereen sneller en gemakkelijker een afspraak kan maken bij de autokeuring

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil dat iedereen sneller en gemakkelijker een afspraak kan maken bij de autokeuring. Om dat mogelijk te maken, gaat GOCA Vlaanderen op vraag van minister Peeters zowel op korte als lange termijn een aantal actiepunten uitrollen. Zo werd het online afsprakensysteem al opengetrokken naar twee maanden, wordt vanaf 1 augustus de vrije aanbieding uitgebreid naar alle keuringscentra en zal vanaf midden juni de capaciteit van de callcenters bijkomend versterkt worden. “Want in het kader van de verkeersveiligheid is het van cruciaal belang dat een wagen gekeurd raakt, en dus is het ook belangrijk dat dit tijdig gebeurt of kan gebeuren”, duidt minister Peeters.

  • Begin juni werden het online afsprakensysteem opengetrokken naar twee maanden. Op die manier zijn er meer beschikbare tijdssloten zichtbaar voor de klant.
  • Tegen midden juni wordt de capaciteit van de callcenters bijkomend versterkt, om ook de telefonische oproepen optimaal te kunnen beantwoorden.
  • Vanaf 1 augustus wordt de mogelijkheid om zonder afspraak voor te rijden uitgebreid naar alle keuringscentra gekoppeld aan een heldere communicatie op de informatieplatformen van de ondernemingen. In een aantal regio’s werd die mogelijkheid tijdelijk afgebouwd tijdens de coronapandemie.
  • Dit najaar zal de groene herinneringskaart nog vroeger uitgestuurd worden naar de klant. In 2020 werd dit al eens met een week vervroegd (5 i.p.v. 4 weken vooraf), maar dat kan binnenkort nog sneller. Door het uitsturen van de kaarten in Vlaanderen volledig in eigen beheer te nemen, zal de sector niet meer afhankelijk zijn van de federale overheid voor het aanleveren van de nodige gegevens.
  • Begin volgend jaar is het de bedoeling om - aanvullend op de groene herinneringskaart - via ‘Mijn Burgerprofiel’ twee maanden vooraf ook een digitale melding te sturen met de vervaldatum van het keuringsbewijs.

“Via concrete initiatieven moeten we de dienstverlening verbeteren”, zegt minister Peeters. “Tegelijk roep ik iedereen op om niet te wachten tot het allerlaatste moment en op tijd een bezoek aan de autokeuring in te plannen. Je wagen laten keuren kan al vanaf twee maanden voor de einddatum op het keuringsbewijs, mét behoud van die datum.”

De aangehaalde initiatieven kaderen binnen een breder actieplan dat de sector momenteel op uitdrukkelijke vraag van de minister, uitwerkt, met concrete projecten ter verbetering van haar dienstverlening. Kernwoorden daarbij zijn: modernisering, digitalisering en klantvriendelijkheid.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief