Nieuws

25 oktober 2021

Vlaams minister Peeters gaat ter plaatse kennismaken met Deense knowhow rond duurzaam mobiliteitsbeleid en fietsinitiatieven

“Vlaams fietsbeleid verder vormgeven geïnspireerd door Deense goede voorbeelden”

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, is aangekomen in Denemarken. Tijdens een driedaags werkbezoek aan Kopenhagen en Odense staat kennisdeling rond fiets en duurzame mobiliteit centraal. “Ik ga kennismaken met de goede voorbeelden van een van de beste fietsregio’s ter wereld. Ook op het vlak van openbaar vervoer scoort Kopenhagen goed. De ervaringen die ik hier opdoe zullen mij helpen om mijn mobiliteitsbeleid in Vlaanderen op een duurzame manier verder vorm te geven. Ik wil bij elke Vlaming een echte fietsreflex creëren zodat die bij een verplaatsing sneller de fiets neemt.”

Samen op pad met onze Vlaamse fietsexperts

Minister Peeters zal ontvangen en begeleid worden door de Vlaamse vertegenwoordigers in Kopenhagen. Daarnaast reizen drie Vlaamse fietsexperts mee naar Denemarken: Jan Pelckmans (Vlaams fietsmanager bij het Departement Mobiliteit en Openbare werken), Wies Callens (woordvoerder van de Fietsersbond) en Wout Baert (coördinator Fietsberaad Vlaanderen). Samen met hen zal minister Peeters ervaren waarom Kopenhagen al jarenlang een van de beste fietssteden ter wereld is. Een fietstocht zal de verschillende facetten tonen van het Kopenhagens fietsbeleid (fietssnelwegen, samenwerking tussen verschillende overheden, fietspromotie, fietsbeleid in een stedelijke context en in de groene gordel …). Daarin staat onder andere de Koningin Louise-brug op het programma waar dagelijks meer dan 40.000 fietsers passeren. Vlaamse en Deense fietsexperts zullen tijdens deze zending op verschillende momenten best practices bespreken en kennis delen.

Duurzame mobiliteit en publiek-private samenwerkingen

Deze zending draait niet enkel rond fietsbeleid. Er is ook specifiek aandacht voor de duurzaamheidsstrategie van de stad Kopenhagen en hoe de burger betrokken wordt bij de stedelijke mobiliteitsplannen. Daarnaast zullen lokale beleidsexperts toelichten hoe er geïnvesteerd wordt in duurzame mobiliteit (openbaar vervoer en deelsystemen), hoe
innovatieve mobiliteitsoplossingen uitgetest en geïntegreerd worden in nieuwe stadsontwikkelingen en op welke manier de publieke sector samenwerkt met private partijen rond metro- en traminvesteringen en het beheer en onderhoud daarvan. De minister zal tijdens haar verblijf ook kennismaken met professor Hans Bruyninckx, een Vlaming die momenteel aan het hoofd staat van het Europees Milieuagentschap dat in Kopenhagen is gelegen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief